Neste Eesti kahekordistas käibe

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neste bensiinijaam.
Neste bensiinijaam. Foto: Liis Treimann

Kütusemüüja Neste pretendeerib Eesti suurettevõtete hulgas suurima käibekasvataja nimele eelmisel aastal, suurendades müügitulu 97 protsenti, 371 miljoni euroni, ning ettevõttest sai ilmselt käibe järgi suurim kütusemüüja.

«Käibekasvu peamine põhjus oli edukas aasta hulgimüügiturul,» põhjendas ettevõtte häid majandustulemusi Neste Eesti peadirektor Ivar Kohv.
«Toon välja kaks põhjust,» selgitas Kohv. «Lisaks läbimüükidele sõltub käive suuresti sellest, millistel tasemetel mootorikütuste sisseostuhinnad liiguvad ehk milliseks kujunevad hulgi- ja jaehinnad,» sõnas ta. Kohvi sõnul oli 2011. aasta hinnatase madalam, millele aitas kaasa kevade hakul hoogustunud hinnasõda (mille initsiaator oli Neste – toim) jaemüügiturul.

Lisaks toonitas Kohv, et tänu 2011. aastal jõustunud seadusemuudatustele saadi eelmisel aastal käibemaksupettused kütuseturul kontrolli alla ja üle mitme aasta sai rääkida normaalsest konkurentsist.

«See võimaldas meil eeskätt mootorikütuste hulgimüügiturul mahtusid kasvatada,» ütles Kohv, kuid lisas, et 2012. aasta lõpust on maksupettused uute ja keerulisemate skeemide näol kütuseturul tagasi ning paraku läheb iga kuuga olukord hullemaks. Tundub siiski, et eelnimetatud põhjustest kahekordseks käibekasvuks ei piisa.

Statistikaameti andmetel kasvas kütusemüüjate käive eelmisel aastal 29 protsenti, 1,19 miljardi euroni, mis oli suurim käibe kasv alates 2002. aastast. Kütuste jaemüük kasvas samal ajal 17 protsenti, 708 miljoni euroni. Postimehe arvutuste kohaselt kasvas kütuste jaehind 2012. aastal keskmiselt umbes 10 protsenti.

Postimehele on vihjatud, et üks suurtest kütusemüüjatest kaotas eelmisel aastal olulise suurkliendi. «Varustame nii suuri kui ka väiksemaid kliente,» vastas Ivar Kohv diplomaatiliselt küsimusele, kas võitjaks oli Neste Eesti.

Senise turuliidri Statoili eelmise aasta käive pole teada, aga ettevõtte peadirektor Kai Realo ütles eelmise aasta novembri alguses, et 2012. aasta käive saab olema suurem kui aasta varem ning üks oluline põhjus on mootorikütuste maailmaturuhindade üldine tõus.

Neste suurte konkurentide käive kasvas enam-vähem samas taktis turuga. Olerexi käive kasvas 17 protsenti, 177 miljoni euroni, Alaxela Oili käive 22 protsenti, 134 miljoni euroni ning Lukoil Eesti käive 16 protsenti, 67 miljoni euroni.

Neste kasum kasvas eelmisel aastal 30 protsenti, 4,3 miljoni euroni ning Olerexi kasum 9 protsenti, 1,8 miljoni euroni. Lukoil Eesti ja Alexela Oil said eelmisel aastal kahjumit, kusjuures Alexela Oil oli kasumlik viimati 2006. aastal.

Seoses omaniku muutusega (2011. aasta kevadel sai Statoil Fuel & Retail) omanikuks Kanada jaemüügikett Alimentation Couche-Tard) lõppes Statoili majandusaasta aprillis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles