Euroopa Parlamendi otsus ähvardab tõsta elektri hinda

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katlamaja korsten
Katlamaja korsten Foto: Toomas Huik

Euroopa Parlament kinnitas täna Strasbourgis häältega 346:308 ettepaneku, mis peaks tõstma heitmekvootide hinda mõne euro võrra tonni kohta, aga samuti suruma ülespoole elektrihinda.

Ettepaneku järgi peaks aastail 2013-2015 kaubandusest ajutiselt kõrvaldatama 900 miljonit tonni CO2 kvooti. Hinnanguliselt tooks see kaasa 3-4 eurose hinnatõusu.

Kuna uuel aastail 2013-2020 müüvad ettevõtteile kasvuhoonegaaside kvoote riigid, siis tähendab kvoodihinna tõus ka suuremat tulu riigikassadele üle kogu Euroopa. Eesti suurima elektritootja Eesti Energia toodangu hinnale tähendab aga lisaeuro ka samasuurt toodetud elektri hinnatõusu. Kuigi börsil kujuneb hind nõudmise ja pakkumise vahekorras, siis toob suure tootja omahinna tõus kaasa ka üldise hinnataseme tõusu elektribörsil.

Eesti toetab ametlikult kvoodi vähendamist. Eeldatavasti järgneb selle ettepaneku jõustamisele järgmine otsus, mis käibelt ajutiselt kõrvaldatud kvoodi üldse kaubandusest kõrvaldab. Heitmekvooti on üle, sest Euroopa majandus pole kriisist taastunud.

Postimehe andmeil oleks ka Eesti eelistanud kvooti mitte vähendada, kui Euroopa Komisjoni ees ei soovitud olla «ühes paadis» Küprose ja Kreekaga.

Keskkonnaministeerium toetas kvoodivähendamist. Kvoodi hinnatõus oleks kasvatanud Eesti riigikassa tulusid, sest praegusel kauplemisperioodil müüvad valitused kvooti oksjoneil.
Euroopa Komisjoni kliimavolinik Connie Hedegaard ütles, et Euroopa Parlamendi otsus on kiiduväärne.

«Euroopa Parlament saatis selge sõnumi, et Euroopa vajab efektiivset ja algupärast kliimapoliitikat. Parlament jagab Euroopa Komisjoni seisukohta, et meil on vaja hästitoimivat süsinikturgu, mis edendaks vähese süsinikusisaldusega tehnoloogiate arendamist,» ütles Hedegaard pressile saadetud avalduses.

Euroopa Parlamendi nõusoleku järel peab ettepaneku heaks kiitma ka Euroopa Nõukogu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles