Eesti eksportöörid said Horvaatias positiivsed kogemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatia lipp
Horvaatia lipp Foto: SCANPIX

Ettevõtjate sõnul tuli Horvaatias äri ajamisel kasuks tõsiasi, et Eesti kuulus Euroopa Liitu.

«Horvaatiaga lõime kontakti 2011. a sügisel. Kuna Horvaatias on aktiivne praamiliiklus ja sarnased laevaliinid saartele, tundus see riik potentsiaalse koostööpartnerina meie sadamasüsteemi ekspordiks,» põhjendas Tuule Piletikeskuse OÜ juhatuse liige Krista Esta sihtriigi valikut.

«Me tegime seminari ning saatsime osalejatele e-mailid. Sellest üksi oleks aga kindlasti väheks jäänud. Meil tekkis ka hea kontakt sealse laevandusettevõttega Jadrolinja. Samuti käis Eesti suursaadik Priit Pallum Horvaatia merendusministeeriumis meie pakkumist tutvustamas,» ütles Esta. «Hiljem käisid horvaadid meil ka külas Eestis, et süsteemi reaalselt töötavana näha,» lisas ta.

Desintegraator Tootmise OÜ koostöö horvaatidega algas aga hoopis teistmoodi.

«Nad leidsid meid ise interneti kaudu,» rääkis Desintegraator Tootmise OÜ tootmisdirektor Jaan Külaviir. «Umbes seitse aastat tagasi leidsid meid ühed Horvaatia teadlased, kellele me saime anda olulist infot nende teadustöö jaoks. Hiljem tänu sellele leidis meid üles üks Horvaatia ettevõte, kellele me siis saime juba oma toodet müüa.»

«Me läksime Horvaatiasse soodsal hetkel. Neil oli päevakorral just erastamine ning Euroopa Liiduga läbirääkimised ühinemise teemal,» ütles Esta ning lisab, et väga tugeva argumendina mõjus see, et Eesti oli Euroopa Liidu liige. Sama kordas ka Külaviir: «Meile tundus, et horvaadid väga usaldavad neid riike, kes on Euroopa Liidus.»

Oma kogemusi horvaatidega iseloomustavad mõlemad, nii Esta kui Külaviir, väga positiivselt.

«Meie kogemuse põhjal oli horvaatidega väga meeldiv äri ajada. Nad üldse ei kahtlustanud, et äkki me ei suuda nende nõudmisi rahuldada või et me oleme ebaausad. Oli väga usalduslik koostöö ja me ka omalt poolt pingutasime, et rahuldada nende kõiki nõudmisi. Nad võtsid meid Horvaatias väga hästi vastu ja ka meie Eestis püüdsime nende külaskäigul samaga vastata,» rääkis Külaviir.

Esta lisas omaltpoolt: «Kõikidele meie inimestele jäi horvaatidest väga hea mulje.»

Esta soovitab Horvaatiasse eksportijatel varuda aega ja teha korralik kodutöö, et luua usalduslikud suhted. «Kasulik on uurida, millised Eesti ettevõtted on seal kohapeal kontakte loonud või tegutsemas ning teha võimalusel koostööd. Samuti võib suhelda Eesti saatkonnaga Budapestis, mis katab ka Horvaatiat,» lisas Esta.

Desintegraator Tootmise OÜ on masinaehitusettevõte, mis eriprojektidena valmistab mitmesuguseid seadmeid peenjahvatuse, purustamise, segamise ja emulgeerimise ning homogeniseerimise otstarbeks.

Tuule Piletikeskus OÜ tegevuseks on parvlaevade piletimüügi- ning laadimissüsteemi ideelahenduse müük.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles