Maasikakasvatajad ennustavad saaki veel umbes nädalaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Toomas Huik

Maasikakasvatajate sõnul saavad varajasemad maasikasordid otsa umbes nädala pärast, seega peaksid kõik moosikeetjad kiiremas korras varud ära ostma.

Maasikad valmisid juunis ootamatult sooja ilma tõttu tavalisest nädala jagu varem, seetõttu tehakse ka viimased korjed tavapärasest varem. Palavuse tõttu ei kasva aga viimased maasikad väga suureks, vaid saavad küpseks juba väikestena.

Viljandimaal asuva Koidu talu perenaine Tuuli Vaarak rääkis, et jaanipäeva paiku müüsid nad maasikaid hinnaga kolm ja pool kuni neli eurot kilo, viimastel päevadel on aga kilohind kahe euro peale langenud. «Viimased päevad olen kodus müünud kaks kuni kaks ja pool eurot kilo ja ilmselt hinda ei tõsta, sest mari jääb ka väiksemaks. Praegu veel on marju, aga ma usun, et need saavad järsku otsa, sest päike kõrvetab,» ütles Vaarak. Maasikasaaki ennustab ta veel umbes nädalaks.

Võrumaa Metsatare talu maasikakasvataja Anneka Põderi sõnul saab paar korjet veel teha, siis on maasikas otsas ning seetõttu on oodata ka hinnatõusu. Kui palju täpselt, ei osanud Põder veel ennustada.

Metsatare talu alustas maasikate müümist sel aastal kuuest eurost kilo, praegu on hinnad langenud kahe euro ringi. «Tänavu on maasika korjeaeg olude tõttu lühem, nad said kümme päeva varem valmis ja seetõttu saavad ka varem otsa. Maasikaga on üldse niimoodi, et vaatad-vaatad, et maasikat on ja siis teed korje ära ja rohkem ei olegi, hästi kiiresti saab otsa,» märkis Põder.

Põlvamaal hinda ei tõsteta

Põlvamaal asuv Kasepuu talu kasvatab ka hilisemaid maasikasorte, nii et neil maasikate lõppemist karta ei ole. Küll aga saavad varasemad sordid otsa. Kuna viimased maasikad on väiksemad, ei ole talu perenaisel Ülle Kasepuul plaanis hinda tõsta, sest turult on võimalik ka hilisemaid sorte ehk suurema marjaga maasikaid saada. «Meie probleem ongi selles, et hind on hästi all praegu, müüme ikka alla oma hinna,» rääkis Kasepuu. Ta rõhutas, et kes tahab moosi keeta, peaks kindlasti praegu maasikad ära ostma.

Ka Kopli talu maasikakasvataja Tarmo Sarve ennustab, et maasikat jätkub keskeltläbi veel nädalaks, kuid nädala lõpus tulevad juba väiksemad marjad. Kui aga kuumus jätkub ning tuleb ka vihma, ei pruugi Sarve sõnul maasikaid isegi järgmiseks nädalaks jaguda.

«Maasikas ei kasva üldse suureks, vaid küpseb juba väike maasikas ära ja läheb poolpehmeks, sellist asja ei olegi aastaid olnud,» sõnas Sarve, kes ennustab samuti hinnatõusu.

«Täna oli kõige madalam hind üks euro kilo, mis läks hulgimüüki, letimüük on kindlasti kahe euro peal. Ja järjest hakkab ülespoole minema nüüd, lõpumari hakkab samamoodi kuskil neli kuni kuus eurot tulema nagu alguses,» ütles Sarve.

Temagi soovitab veel praegu maasikad ära osta, kuna ka moosimaasika eest võidakse hakata kõrgemat hinda küsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles