ELi elanike pangakontod muutuvad odavamaks ja tasud läbipaistvamaks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sampo pank
Sampo pank Foto: Peeter Langovits

Euroopa Komisjon avaldas täna direktiiviettepaneku, mille kohaselt antakse võimalus avada maksekonto mis tahes ELis asuvas pangas, lisaks peavad kõik pangad kliendile esitama teenuste hinnakirja ning igas liikmesriigis peaks olema vähemalt üks sõltumatu võrdlusveebileht.

Euroopa Komisjon teatas, et ettepanekuga nähakse ette lihtne ja kiire menetlus klientidele, kes soovivad oma maksekonto viia üle teise panka või vahetada teenusepakkujat. See tähendab, et neile antakse võimalus avada maksekonto mis tahes ELis asuvas pangas, isegi kui nad ei ela teenuseosutaja asukohaliikmesriigis.

Lisaks peavad kõik makseteenuse pakkujad kliendile esitama hinnakirja, milles on nimetatud kõige levinumad teenused ja nende eest nõutav tasu. Teenusepakkuja peab andma ülevaate ka tasudest, mida makseteenuse pakkuja on viimase 12 kuu jooksul maksekontoga seotud teenuste eest küsinud, ning taotluse korral sõnastiku mõistete kohta, mida seoses maksekontodega kasutatakse.

Samuti nõutakse ettepanekus, et igas liikmesriigis oleks vähemalt üks sõltumatu võrdlusveebileht, kus oleks esitatud teave küsitavate tasude kohta. Nii on inimestel kerge võrrelda turul pakutavate maksekontode hindu ja tingimusi.

«Tänase ettepanekuga luuakse lõpuks kõigile Euroopa kodanikele võimalus kasutada põhipangakontot, osaleda täiel määral ühiskonnaelus ja kasutada ühtse turu eelised,» sõnas Euroopa Komisjoni siseturu ja teenuste volinik Michel Barnier.

«Tasude võrdlemise ja pangakonto vahetamise lihtsustamise kaudu loodame ka paremaid pakkumisi pankadelt ja kulude vähenemist. Ettepanekust tõuseb kasu ka finantsteenuste sektorile, sest selles pakutakse täiendavaid stiimuleid toodete müümiseks piiriüleselt ja uutele turgudele sisenemiseks,» lisas Barnier.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles