Venemaa valmistub relvakonfliktideks energia nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ja Ukraina vahel talvel lahvatanud tulise konflikti keskmes oli energia.
Venemaa ja Ukraina vahel talvel lahvatanud tulise konflikti keskmes oli energia. Foto: AP / Scanpix.

Venemaa piiridel võib lähemas tulevikus alata sõjaline konflikt energiaressursside pärast, selgub Kremli rahvuslikust julgeolekustrateegiast.

«Võitluses ressursside nimel ei saa välistada ka probleeme, millega käib kaasas sõjalise jõu kasutamine ning mis rikuks jõutasakaalu Venemaa piirialadel ja tema liitlaste juures,» tsiteeris Reuters julgeolekustrateegia dokumenti. «Rahvusvahelise poliitika tähelepanu koondub pikas perspektiivis energiaressursside hõivamisele.»


Dokument nimetab piirkondadena, kus võib oodata taolise konkurentsi tekkimist, Lähis-Ida, Barentsi merd, Arktikat, Kaspia merd ja Kesk-Aasiat. Venemaa näeb ka üha kasvavat võitlust toidu, magevee ja maa nimel.

Maailma suurim maagaasitootja ja suuruselt teine naftaeksportija näeb neis maavarades võimalust oma hiilguse taastamiseks «energia supervõimuna». Kreml on aastaid jälginud pahameelega Euroopa Liidu, Ameerika Ühendriikide ja Hiina püüdlusi murendada Venemaa domineerimist endise Nõukogude Liidu energiaressursside üle.

Üle veerandi gaasist Venemaalt importiv Euroopa Liit üritab käivitada Nabucco gaasijuhet, mis peaks Kaspia piirkonna gaasi tooma Euroopa turule Venemaad läbimata. Selle projekti saatus on siiski tänini lahtine, kuna selle võtmeks on Azerbaidžaani ja Türgi toetus.

Strateegia näeb ette tihedamate suhete arendamist tärkavate suurte majandustega nagu Brasiilia, India, Hiina ning Kesk-Aasia riigid.

Venemaa eesmärk on keskpikas perspektiivis jõuda maailma viie suurima majanduse hulka, kuid strateegia rõhutab vajadust vähendada riigi sõltuvust toorainete ekspordist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles