Nokia saab kümnetesse miljonitesse ulatuvat hüvitist

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia esindus Helsingis
Nokia esindus Helsingis Foto: AFP / Scanpix

Mobiiltelefonidetootjad Nokia ja Motorola saavad koos Türgi riigiga Šveitsist hüvitist Telsimi afääri tõttu.


Šveitsi prokuratuur otsustas lasta vabaks Türgi operaatorfirma endise omaniku, Uzani perekonna Šveitsi pankadesse paigutatud ja ametnike otsusel külmutatud varad, mille väärtus ulatub 271 miljoni dollarini, vahendas

Kauppalehti

.

Põhiosa ehk 196,5 miljonit dollarit läheb Türgi riikliku hoiuste ja deposiitide kindlustamise fondi (TMSF) arvele, mis on nõudnud perekonnalt kompensatsiooni pärast seda, kui riik Uzanidele kuulunud pangad üle võttis.

Vastavalt kokkuleppele Nokia ja Motorolaga saab TMSF 72,5 protsenti rahast, mobiiltelefonidetootjad aga ülejäänud 27,5 protsenti.

Kõnealuse perekonna ärisegadusi on mitme riigi kohtuveskites jahvatatud aastaid.

Motorola Credit ja Nokia süüdistasid Uzani äriperekonda raha laenuks võtmises uue põlvkonna sidevõrgu ehitamiseks, kavatsemata seda aga tagasi maksta, vahendas Türgi portaal Hurriyet.

Aastatel 1998-2000 kandsid firmad perekonna kontrollitava telekomifirma Telsim arvele laenuks 2,7 miljardit dollarit.

Šveitsi kohus leidi 2003. aastal, et perekond kandis sellest vähemalt miljardi dollarit oma taskusse.

2002. aastal otsustas Ühendriikide kohus, et perekond peab Motorolale ja Nokiale maksma kompensatsiooniks 4,3 miljardit dollarit muu hulgas kuritegelikul teel saadud kasumi pärast.

Uzanid olid kärpinud Motorola ja Nokia laenu tagatiseks antud omandi väärtust kahe kolmandiku võrra. Perekond süüdistas mobiiltelefonidetootjaid vigaste seadmete ja tarnete hilinemise pärast.

Türgi riiklik kindlustusfond lubas 2005. aastal maksta Nokiale Telsimi võla ära pärast operaatorfirma sundoksjoni. Riik ei võtnud oma õlgadele aga Uzani pere võlgu, mille tagasinõudmine on jätkunud kohtute kaudu.

2004. aastal võttis TSMF oma kontrolli alla vähemalt 219 kompaniid, mis kuulusid Uzani äridünastiale pärast seda, kuid neil ei õnnestunud maksta tagasi üle 5,5 miljardi dollari ulatuvaid laene.

Uzanide ärihuvid ulatusid meediast telekommunikatsioonini ja pangandusest ehitusmaterjalideni.

Telsim oli enne riigi kontrolli alla minemist Türgi suurusel teine mobiilsidefirma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles