Deflatsiooni positiivne mõju on vaid lühiajaline

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti raha.
Eesti raha. Foto: Toomas Huik

Eesti jõuab lähipäevil esimest korda pärast taasiseseisvumist deflatsiooni. Kui tarbijatele teevad langevad hinnad ja raha ostujõu tõus rõõmu, siis majandusekspertide sõnul on deflatsioon positiivne vaid juhul, kui see jääb lühiajaliseks.


Kui 1992. aastal tõusid Eestis hinnad enam kui 1076 protsenti, siis nüüd oleme jõudnud inflatsioonispiraali teise otsa, kirjutab

Äripäev

. Aprilli lõpul olid statistikaameti andmeil hinnad veel 0,3 protsenti kõrgemad kui aasta eest, kuid mai lõpuks ootavad analüütikud juba negatiivset inflatsiooni. «Mai lõpuks on tõenäoline 0,2-0,5-protsendiline deflatsioon,» ütles uudisteagentuurile Bloomberg Swedbanki makroanalüütik Maris Lauri.

«Arvan, et igale makrospetsialistile on deflatsioon õudusunenägu, aga teiselt poolt peaks konkurentsivõime sellega paranema. Tegelikult on see väga keeruline protsess, mida on väga raske juhtida,» tõdes pankur Indrek Neivelt.

Eesti Panga ökonomisti Martin Lindpere sõnul seisneb deflatsiooni kahjulikkus selles, et hinnalanguse ootuses lükkavad inimesed tarbimist edasi ja aitavad sellega majanduslangusele kaasa.

«Deflatsiooniga tõuseb reaalne võlakoorem, sest sama võla teenindamiseks peavad ettevõtted rohkem toodangut müüma,» lisas Lindpere veel ühe hindade languse negatiivse aspekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles