Tootlikkuse kasv väheneb kogu maailmas

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootlikkuse kasv kiratseb kogu maailmas.
Tootlikkuse kasv kiratseb kogu maailmas. Foto: SCANPIX

Kui me oleme Eestis harjunud kurtma, et tööjõu tootlikkus on madal, siis tegelikult ei ole see ainult meie probleem. Tootlikkuse kasv on kahanenud üleilmselt, selgub analüüsifirma Conference Board andmetest.

Nii kahanes tootlikkuse kasv (sisemajanduse kogutoodang töötaja kohta) eelmisel aastal 1,8 protsendile. Võrdluseks 2011. aastal oli kasvunumber 2,3 protsenti, vahendab The Economist.

Hiina keskmine tootlikkuse kasv oli aastatel 2003.-2007 aastas keskmiselt 12 protsenti. Perioodil 2008-2012 langes see allapoole 9 protsendi taset. Kuigi kasv on seal jätkuvalt tugev, on Hiina sisemajanduse kogutoodang (SKT) töötaja kohta vaid 17 protsenti USA  vastavast tasemest.

The Economist märgib, et mõnes riigis tootlikkus eelmisel aastal küll paranes, kuid paljuski võib see olla majandussurutise tulemuse, mil sama töö teeb ära väiksem hulk inimesi. Nii on näiteks Hispaanias tootlikkus alates 2007. aastast paranenud, kuid nii SKT kui tööhõive kahanenud. Vastavalt 4,2 ja 13,7 protsenti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles