Hiinas pangakonto avamine on üks rist ja viletsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdurid oktoobris Taevase Rahu väljakul Pekingis.
Hiina sõdurid oktoobris Taevase Rahu väljakul Pekingis. Foto: Reuters / Scanpix

Üldist ärijuttu Hiinast osatakse Eestis juba keerutada, kuid selleks, et seal ka praktikas hakkama saada, on vältimatult vajalik äri ajada Hongkongi kaudu või toetuda «oma» hiinlastele. Ainuüksi pangakonto avamine ettevõttele on Hiinas juba suur ja vaevanõudev ettevõtmine.

Hiina turule on ettevõtel oluliselt lihtsam siseneda läbi Hongkongi, millel on usaldusväärne ja maailmatasemel pangandussüsteem ja samas ka ligipääs Mandri-Hiina turule, soovitavad Hiinas äri tegevad eurooplased eestlastele. Kui aga ettevõte on juba Hiinas registreeritud, pole lubatud, et selle peamine pangakonto on Hongkongis. Ja kui Hongkongi kaudu äri mingil põhjusel teha ei sobi, tuleb ettevõtjal varuda koormate kaupa kannatlikku meelt. Esiteks tuleb endale registreerida kohalik juriidiline keha. Kui ettevõttel on hiinalsest omanikud, siis suurt probleemi ei ole – saab pangakonto juba paari nädalaga avatud.

Kui Eesti ettevõtjatel ei pruugi nn oma hiinlast kohe võtta olla. Isegi kui leitakse keegi usaldusväärne, tasub temagi suhtes olla ettevaatlik, sest hiinlasest omanikuga «raksu» minnes on Hiina kohtud reeglina kohalike poolt.

«Oma» hiinlased puudumisel on välisettevõtjal sobivaim registreerida välisosalusega firma. Tasub teada, et sellise firma pangakonto avamisele võib minna kolm kuud või kauemgi. Kusjuures, sellest tervelt üks kuu kulub internetipanga avamise peale. Konto avamine koos firma registreerimisega võib aega võtta üheksa kuud või kauemgi.

Firmale pangakontot teha pole sugugi lihtne. Kõigepealt tuleb leida pank, kes on üldse nõus sinu firma kontot enda juures hoidma. Näiteks Pekingis sõltub see ettevõtte registreeritud omakapitalist – mida suurem on firma omakapital, seda meelsamini pangad seda firmat on nõus teenindama.

Sisemaa provintsides võivad tingimused leebemad olla ja võib tekkida küsimus, et kas on üldse vahet, kus mu panga kontor füüsiliselt on? Et teen omale internetipanga ja polegi vaja füüsiliselt ju pangakontoris kohal käia? Paraku see Hiinas nii ei toimi ja esineb toiminguid, mida ei saagi kuskil mujal teha kui pangakontoris. Näiteks välisvaluuta kohalikuks rahaks vahetamine, milleks on vaja minna kontorisse kohale ja kirjalikult tõestada, et see on tõesti sinu raha.

Mida veel Hiinas pangasuhtluses tähele panna:

Arvesta, et pead pangas käima üsna tihti. Kui su ettevõte ei ole just «super VIP klient», kulub pangas ka palju aega, sest järjekorrad on enamasti pikad.

Firmadele pangakaarte ei väljastata.

PIN koodi ja salasõnu on soovitav mitte ära kaotada, sest võib kuluda kaks nädalat enne kui saad uued.

Hiina internetipank pole mõnede eranditega enamasti väljastpoolt Hiinat kättesaadav.

Kui tahad raha Hiinast välja viia, siis pead maksma sellest 25 protsenti maksudeks.

Eraisikutele inglisekeelset internetipanka ei pakuta, see võimalus on vaid äriklientidel.

Lugu ilmus ajakirjas Liidrite Lood.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles