Tere on kõrgeima tarbijaväärtusega piimabränd

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere piim.
Tere piim. Foto: Priit Simson

Uuringufirma Faktum&Ariko tehtud küsitluse järgi on kõige tugevama tarbijaväärtusega piimatoodete katusbränd Tere.


Tere turundusosakonna juhataja Anne Tääkre sõnul on tootemarkide tarbijaväärtus üheks olulisemaks turunduslikuks näitajaks, mis kirjeldab tarbijate pikaajalisi eelistusi ning tootemargi positsiooni tugevust tarbija teadvuses.«Brändi tarbijaväärtus hõlmab inimeste teadlikkust brändist, nende suhtumist brändi ning samuti reaalset ostukäitumist,» sõnas Tääkre.

Ta lisas, et tänases situatsioonis, kus ühelt poolt avaldab mõju majanduse madalseis ja hinnapoliitika ning teiselt poolt agressiivne konkurents toiduainete segmendis, on vaja väga täpset infot oma brändide positsiooni kohta turul. «Õigesti määratud lähtekohast sõltub edasiste tegevuste edukus. Seni oleme järjepidevalt tellinud peamiselt brändi tuntuse uuringuid, kuid arvestades, et Tere puhul küünib aidatud tuntus juba 96 protsendini, ei saa me sellise metoodikaga piisavalt objektiivset tulemust. Mõõtes tarbijaväärtust mitte ainult katusbrändil, vaid ka tooterühmiti, oskame edasisi tegevusi oluliselt paremini planeerida,» rääkis Tääkre.

Faktum&Ariko juhi Kalev Petti sõnul on brändi tugevus ehk tarbijaväärtus tervikuna oluline juba seetõttu, et brändide positsiooni mõõtmistes kasutatavad näitajad eraldiseisvana (nt tuntus) on piiratud või spetsiifilise kontekstiga ning seega turunduslikult mitteveenev. Nii võib näiteks tuntud tootemark olla madalast kvaliteediklassist - st tema tarbijaskond on küll suur, kuid vähelojaalne ja mittepüsiv. Lojaalse tarbijaskonnaga bränd võib samal ajal olla kvaliteetne ja spetsiifilise kuvandiga (personaalsusega), kuid vähese turuosa ja kitsa sihtrühmaga. Neid kombinatsioone on palju.

«Kui me räägime laiale tarbijaskonnale suunatud esmatarbekaupade üldbrändidest, siis määrabki nende pikaajalise edu ja stabiilsuse see, mil määral on tasakaalus kõik olulised brändi turupositsiooni kujundavad omadused ehk kui tugev on brändi jälg tarbija teadvuses. Viimane ongi see, mis teeb kaubamärgist brändi ning mõjutab otseselt tarbijate ostukäitumist,» selgitas Petti.

Faktum&Ariko metoodika järgi tehtud brändide tarbijaväärtuse mõõtmisel selgusid tugevaimad katusbrändid piimatoodete sektoris. Brändi tarbijaväärtuse arvutamisel võeti aluseks järgmised näitajad: spontaanne tuntus, tarbimispositsioon, üldine kvaliteedi hinnang, lojaalsuse indeks ning kuvandi personaalsuse indeks.
Uuringu aluseks olev küsitlus viidi läbi ajavahemikus 9.-27. märts. Telefoni teel küsitleti 1000 inimest vanusevahemikus 15-74 aastat.

Tere on Eesti suurim piimanduskontsern viie tootmisüksusega Tallinnas, Paides, Kosel, Viljandis ja Põlvas. Ettevõte kuulub 100 protsenti Eesti kapitalile ja annab tööd rohkem kui 600 inimesele. Tere omab Eesti piimatööstustest kõige laiemat sortimenti, tootes oma brändide all kokku 230 erinevat piimatoodet.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles