Ilves: odava laenuraha uputust enam ei tule

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erametsaomanikele kulub lisaraha marjaks ära.
Erametsaomanikele kulub lisaraha marjaks ära. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

President Toomas Hendrik Ilves märkis täna toimuval Arengufoorumil, et odav laenuraha ei tule sellisel kujul enam kunagi tagasi, nagu buumi ajal, mistõttu toimub majanduse jaluletõusmine varasemaga võrreldes karmimates tingimustes.


Ilvese sõnul ei jõua odav laenuraha enam tahtjateni isegi majanduse paranedes seetõttu, et paika pannakse uued järelevalvemehhanismid. «Jalule tõusmine leiab aset teistsugustes, varasemaga võrreldes karmimates tingimustes,» lisas Ilves.

Riigipea sõnul on täna liiga ennatlik oletada, milliseks kujunevad maailma majanduse palgejooned pärast kriisi, ent tõenäoliselt ei muutu mitmed megatrendid, nagu näiteks arenenud maailma elanikkonna vananemine, energiadefitsiit, kliima soojenemine ja Aasia maade esiletõus ehk majandusvõimu nihkumine üha enam läänest itta ning samuti kasvab lähiaastail oluliselt aktiivsus majanduse nn rohelises sektoris, sest energiasäästlikkus on praegu päevakorral kogu Euroopas, just siin nähakse tuge pikaajalisele majanduskasvule.

«21. sajandi maailmas toob edu avatus ja innovatsioonivõime, mitte enam odav tööjõud. Seda peame meiegi arvestama ning seda peab toetama ka Eesti homne maksusüsteem,» rõhutas Ilves, hoiatades samas: «Kui täna asume tegema rahakärpeid innovatsiooni ja ajude arvelt, siis lõikame läbi homse arengu eeldused. Sel juhul muutuks ka kogu ülejäänud arutelu sisutuks ja mõttetuks.»

Pikemas perspektiivis saab majandus kasvule pöörata siis, kui oleme taastanud usalduse nii kodu- kui välismaiste investorite silmis, ütles riigipea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles