Bulgaaria vähendab sõltuvust Vene gaasist Egiptuse abil

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene gaasist ilma jäänud bulgaarlased püüdsid jaanuaris sooja saada ahjukütte abil.
Vene gaasist ilma jäänud bulgaarlased püüdsid jaanuaris sooja saada ahjukütte abil. Foto: AFP / Scanpix

Bulgaaria sõlmis lepingu looduliku gaasi importimiseks Egiptusest, et sel moel rebida end lahti Vene gaasitarnetest, millest riik on seni on peaaegu täielikult sõltuv.


Bulgaari majandus- ja energiaminister Petar Dimitrov ja Egiptuse naftaminister Sameh Fahmy allkirjastasid valitsuste vahelise koostöömemorandumi gaasi vallas täna Sofias, vahendas AFP.

«See leping on Bulgaaria jaoks eriti tähtis pärast jaanuari kriisi, kuna see avab Bulgaariale võimalus importida Egiptusest gaasi,» märkis Dimitrov.

Bulgaaria kuulus nende riikide hulka, millele Vene-Ukraina gaasitüli andis aasta alguses tõsise hoobi.

Külmade talveilmade ajal pitsitanud gaasipuudus pani riigi juhid otsima mujalt võimalust osta sisse maagaasi.

Dimitrov rääkis, et Egiptuse gaas hakkab Bulgaariasse jõudma olemasolevate või uute terminalide kaudu Kreekast ja Türgist. Täpseid mahtusid või ajagraafikuid pole veel paika pandud.

Minister Fahmy lubas tänavu varem toimunud visiidil Sofiasse, et Egiptus võib pumbata aastas umbes üks miljard kuupmeetrit gaasi aastatel 2011 ja 2012. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles