Eesti Energia ootab Jordaania jaama hankel hinnapakkumisi aprillis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia teeninduskeskus Mustamäel Kadaka teel.
Eesti Energia teeninduskeskus Mustamäel Kadaka teel. Foto: Liis Treimann

Riigile kuuluv energiakontsern Eesti Energia kvalifitseeris Jordaaniasse põlevkivielektrijaama ehitamise hankel esimesele voorule järgnenud finants- ja tehnilise hindamise põhjal seitse ettevõtet siduva hinnapakkumise ettevalmistamiseks, mille pakkumisi ootab energiafirma aprillis.

"Sellele järgneb pakkumiste analüüs, hindamine ja läbirääkimised,» ütles Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik BNSile, lisades, et hanke võitja loodetakse välja valida varasuveks.

«Elektrijaama toetava kaevanduse hankel on osalemas viis ettevõtet, need tulemused peaks selguma samuti esimeses kvartalis,» rääkis Vennik.

Jordaania elektrijaama tõenäoline ehituse algus jääb Venniku sõnul kas 2013. aasta lõppu või 2014. aasta algusesse. «Elektrijaama ehituse algus sõltub nii hanke tulemustest kui ka projekti lõplikust finantseerimislahendusest,» ütles ta.

Kuigi Eesti Energia tegeleb hanke kõrval ka projektile kaasinvestorite otsimisega, on enne põhihangete laekumist vara rääkida konkreetsetest lahendusvariantidest, märkis Vennik.

Jordaania projekti juures on Venniku sõnul ametis lisaks projekti direktorile veel kaks inimest. «Praeguse seisuga on see piisav hulk, ning lähiajal uusi inimesi juurde värvata plaanis ei ole,» lausus ta. Kokku on Jordaania projektiga seotud ligi 20 inimest. Kui kolm neist töötavad Jordaanias kohapeal, siis ülejäänud viibivad Jordaanias vastavalt vajadusele.

«Meeskond on rahvusvaheline, mis sellise projekti puhul on vajalik,» ütles Vennik, lisades et samad inimesed toetavad ka Eesti ja USA põlevkiviprojektide arendust.

Teise Eesti Energia Jordaania projekti, põlevkiviõli tehase puhul, on Venniku sõnul käimas eelarendusfaas, mis hõlmab geoloogilisi uuringuid ning Jordaania põlevkivile sobiva Enefit-tehnoloogia väljatöötamist. Õlitootmise eelarendusfaas kestab praeguse kava kohaselt 2015. aasta teise pooleni.

Jordaania põlevkiviprojektide eelarenduse kogumaksumus on 30 miljonit eurot, millest 2012. aasta kolmanda kvartali seisuga on ära kasutatud kaheksa miljonit eurot.

Varasema info põhjal on Jordaaniasse rajatava elektrijaama võimsus 460 megavatti ning see valmib 2017. aastal. Jaama ehitushanke väljakuulutamisele eelnes kokkulepe Jordaania energia- ja maavarade ministeeriumi ning riikliku energiaettevõtte National Electric Power Companyga (NEPCO) pikaajalise elektrimüügi lepingu tingimuste osas.

Eesti Energiale kuulub Jordaania arendusprojektis 65-protsendiline enamusosalus. Arendusprojektis osaleb Eesti Energia kõrval finants- ja strateegilise partnerina Aasia üks juhtivaid energiaettevõtteid YTL Power International Berhad (YTLPI), kellele kuulub 30-protsendiline osalus. Lisaks omab projektis viieprotsendilist osalust Eesti Energia Jordaania partner Near East Investment.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles