Ministeerium: sideettevõtjad saavad 800 MHz sagedusload ilmselt järgmise aasta esimesel poolel

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil 4G modem.
Pildil 4G modem. Foto: Mihkel Maripuu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sideosakonna juhataja Tõnu Nirgi sõnul on viivitus 800 MHz sagedusalas avaliku konkursi väljakuulutamisega tingitud koordinatsiooniläbirääkimistest naaberriikidega,  samas on alust uskuda, et 2013.a esimesel poolel on võimalik avalik konkurss läbi viia ja vastavad sagedusload sideettevõtjatele välja anda.

«Läbirääkimised kestavad nii Lätiga, mis jätkab ka järgmisel aastal digitaaltelevisiooni edastamist 800 MHz sagedusalas, kui ka Venemaaga, kellega on küll sõlmitud 2011.a augustis vastav koordinatsioonileping, kuid viimane arvestab, et Venemaa kasutab 800 MHz sagedusalas lennuraadionavigatsiooniseadmeid,» selgitas Nirk E24-le.

«Nüüd on ka Venemaa huvitatud 800 MHz kasutamisest mobiilseks andmesideks. See tähendab, et tuleks üle vaadata olemasoleva lepingu tehnilised tingimused või sõlmida uus leping. Vastavad läbirääkimised maade sideregulaatorite vahel kestavad,» lisas ta.

Sideoperaatori Elisa avalike suhete juht Marika Raiski selgitas eelmisel nädalal E24-le, et ettevõte jäänud viimaseks  operaatoriks, mis klientidele veel 4G andmesidet ei paku, kuna oodatud on just riigi poolt LTE 800 MHz litsentside välja jagamist. Antud sagedusala kasutuselevõtust on vägagi huvitatud ka juba tarbijatele 4G andmeside teenuseid pakkuvad EMT ja Tele2, lootes selle paralleelse kasutuselevõtuga 1800 MHz ja 2600 MHz sagedusalade kõrval parandada 4G levi maapiirkondades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles