Ehitusmess ruulib kriisi kiuste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkivate autode rivi Pirita teel näitab, et mess on menukas ja Eesti ehitab.
Parkivate autode rivi Pirita teel näitab, et mess on menukas ja Eesti ehitab. Foto: Toomas Huik

Raskete aegade ja ehitusbuumi lõppemise kiuste kihab Tallinnas peetaval messil Eesti Ehitab vilgas elu – jagub nii uudistajaid kui ka müüjaid.


«Miks ei ehitata, ehitatakse ikka,» sõnab mustas ülikonnas müüja, kelle ülesandeks on Eesti Näituste messikeskuses pühapäevani kestval üritusel tutvustada ligi 35 000 krooni maksvaid tolmuimejaid.



Kuigi suhtun väitesse pisut skeptiliselt, näib müügimehe sõnu kinnitavat rahvamass, kes reede pärastlõunal on saabunud uurima, mis hinnaga ehitusmaterjale, tööriistu ning kõikvõimalikke seadmeid messil pakutakse.



Pintsaklipslased, lastega noorpaarid, keskealised härrad ning miniseelikutes müügitüdrukud ringlevad läbisegi ühest hallist teise, kivide juurest tööriistade ja sealt edasi kütteseadmete manu.



Näib, nagu poleks kellelgi neist päris kindlat sihti, hoitakse lihtsalt silmad lahti, lootes leida soodsaid pakkumisi. Neid näib ka olevat, vähemalt müügimehed väidavad nii. «Näete seda lampi siin? 2000 krooni! See pole ju midagi,» sõnab müüja, kelle tootearsenali kuuluvad aedadesse mõeldud soojuslambid, kuid ka õhuniisutajad ning veeioniseerijad.



Neid viimaseid pole tal oma sõnul veel müüa õnnestunud, kuid õhuniisutajate ja lampide vastu on huvi küll tuntud. «Ots otsaga vist ikkagi kokku ei tule, rent on siin suhteliselt kallis,» märgib mees. Samas ei kaota ta lootust – ei tea ju iial, milline mööduja lõpuks kundeks võib osutuda.



Kui tsentraaltolmuimeja ja õhuniisutajad on inimestele aastaid teada, siis kuusepuu laastudest tehtud fiboploki alternatiiv olevat häbeliku ning nime võlgu jäänud müüjaneiu sõnul alles aastavanune. «Neli maja on sellega ehitatud,» märgib ta. Ajakirjaniku muigamise peale lisab aga kärmelt, et aastaga on see hea tulemus.



Liikudes põhisaalist eemale, torkab aga silma midagi erakordset – inkassofirma lett. Võlanõudeid vastu võttev Ilja kinnitab, et üle 20 inimese on ennast tema juures juba kindlasti kirja pannud.



Vaid pool aastat tegutsenud inkassofirma on tõenäoliselt tabanud naelapea pihta, tulles praegu, mil kinnisvara ja ehituse vallas on rasked ajad, just ehitusmessile. Ilja ei varja oma heameelt – kui mõnel ehitusmaterjali müüjal ei tasunud messile tulek võib-olla ära, siis neil küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles