Eesti toetab ELi finantssektori tarbijakaitse uusi regulatsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Euroopa Liidu (EL) asjade komisjon otsustas toetada ELi finantssektori tarbijakaitse täiendava regulatsiooni kehtestamise paketti.

«Tegemist on kolme eelnõuga, mille eesmärk on suurendada tarbijate informeeritust ning muuta investeerimis- ja kindlustustooted läbipaistvamaks,» selgitas komisjoni esimees Taavi Rõivas BNSile pärast reedest komisjoni istungit.

Uue direktiivi eelnõu kohaselt saaks klient näiteks reisibüroost kindlustust ostes oluliselt paremini informeeritud kindlustuse tingimustest ja kaitse ulatusest. Investeerimisfondidele sätestatakse selgemad üleeuroopalised standardid, millele investorile esitatav info peab vastama.

«Kolmandaks reguleeritakse investeerimisfondide juhtide tulemustasude küsimust. Probleemi nähakse selles, et kui lühiajaline aktsia hinna kõikumine võib oluliselt mõjutada fondijuhi tulemustasu, võib see motiveerida tegema vaid lühiajaliselt kasulikke otsuseid, » selgitas Rõivas.

Juulis esitatud Euroopa Komisjoni eelnõudega on kavas kehtestada investeerimise jaetoodete põhiteabe uued nõuded, mis puudutaksid investeerimisfonde, kindlustusel põhinevaid tooteid, struktureeritud jaetooteid ja erapensionifonde. Lisaks tarbijatele esitatava info uutele standarditele on kavas muuta karmimaks kindlustuse müügil nõustamist käsitlevad nõuded.

Samuti otsustas ELi asjade komisjon reedel toetada direktiivi muutmise eelnõu, mis täpsustab ELi kasvuhoonegaaside saastekvootide enampakkumiste ajastamist käsitlevaid sätteid.

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Kaja Kallas selgitas esmaspäeval BNSile, et Euroopa Komisjon soovib otsust selleks, et tühistada saastekvoote nende hinna tõstmiseks. Kallase sõnul tuleks Euroopa Komisjonile antavate volituste sisu täpsustada, et ei tekiks olukorda, kus mõni liikmesriik on halvemas positsioonis kui teine.

Euroopa Komisjoni varasemate prognooside järgi võiks ühele süsinikdioksiidi tonnile vastava saastekvoodi ühiku hind olla ligikaudu 20 eurot, kuid turuhind on sellest palju madalam. Möödunud nädala kolmapäeval maksis üks kvoodiühik turul 7,9 eurot.

ELi asjade komisjon arutas reedesel istungil ka Eesti seisukohti Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi eelnõu kohta autoriõiguse ja autoriõigustega kaasnevate õiguste kollektiivse teostamise ning muusikateoste internetiõiguste multiterritoriaalse litsentsimise kohta siseturul. Eesti toetab algatust, mille eesmärgiks on autorite esindusorganisatsioonide läbipaistvuse suurendamine ning ülepiiriliste autoriõiguste selginemine, kuna see annab autoritele selgema ülevaate ning võimaluse ühingu üle järelevalvet teostada.

Rõivas ütles, et komisjoni arvates annab see direktiiv võimaluse oluliselt lihtsamalt müüa muusikateoseid interneti kaudu mitmes riigis korraga.

«Usun, et see algatus on abiks ka Eesti artistidele ja autoritele, kellel on ambitsioon või juba õnnestunud rahvusvaheliselt läbi lüüa või oma teoseid näiteks iTunesi kaudu müüa, » ütles Rõivas.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles