Valitsus kiitis heaks liitumise ESMi asutamislepingu deklaratsiooniga

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Maasikas
Matti Maasikas Foto: Raigo Pajula

Valitsus kiitis heaks liitumise Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu deklaratsiooniga. Deklaratsiooniga liitumine ei muuda Eesti senist tõlgendust ESMi asutamislepingust.

Deklaratsiooniga sätestatakse kaks põhimõtet. Esiteks: deklaratsioon sätestab selle, et ESMi liikmete kohustused ei saa olla suuremad sellest, millega liikmed on nõustunud juba ESMi asutamislepingu lisa kohaselt.

Teiseks sätestatakse selles deklaratsioonis, et Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu, millega sätestatakse ESMi dokumentide puutumatus ja töötajate kohtulik puutumatus ning ametisaladuse kaitse, et need nimetatud artiklid ei välista põhjaliku informatsiooni edastamist parlamentidele, kui seda näeb ette riigisisene õigusakt.

Deklaratsioon kirjutatavad Euroopa Liidu alalised esindajad alla 26. septembril Brüsselis. Eesti nimel on volitatud alla kirjutama Matti Maasikas.

Deklaratsiooni koostamise tingis Saksa Konstitutsioonikohtu otsus, kus leiti, et Saksamaa peab enne lõplikku ühinemist kinnitama üle ESMi liikmete osaluse ülempiiri ning tagama parlamendile vajaliku informatsiooni, kui seda näevad ette riigisisesed õigusaktid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles