Augustis võeti eluasemelaene ligi veerandi võrra rohkem kui mullu

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kodulaenu reklaam.
Pildil kodulaenu reklaam. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Majapidamised võtsid augustis eluasemelaene 54 miljoni euro väärtuses ehk 22 protsenti rohkem kui aasta tagasi, teatas keskpank.

Eluasemelaenude keskmine intressimäär alanes augustis 2,7 protsendini. Üle 0,2-protsendipunktilise intressimäära languse põhjustas euribori alanemine. Eluasemelaenude keskmine intressimarginaal püsis aasta keskmisel ehk 2 protsendi tasemel.

Ettevõtted võtsid augustis ligi 25 protsenti rohkem laene ja liisinguid kui aasta tagasi. Suhteliselt tugev kasv põhines eelkõige lühiajalise finantseerimise mahtude suurenemisel. Augustis väljastasid pangad ettevõtetele lühiajalisi laene ja liisinguid 546 miljoni euro väärtuses, mis on viimaste aastate kõrgeim tase ja ületas eelmise aasta näitajat 34 protsendiga.

Suurima osa (39 protsenti) ettevõtetele antud laenude kogukäibest moodustavad kaubandusettevõtetele antud laenud. Selles sektoris on ka laenuaktiivsus olnud viimastel kuudel märksa suurem kui ettevõtluses tervikuna. Samuti on aasta võrdluses märkimisväärselt rohkem laene võtnud transpordiettevõtted.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles