Lauri: uus rahatrükk kergitaks hindu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri
Maris Lauri Foto: Peeter Langovits

Uus rahatrükk ei lahendaks majandusekspert Maris Laudi kinnitusel USA probleeme. Uus rahalaine tähendaks hoopis kiiremat hinnatõusu.

Lühiajaline efekt on tõenäoline ja tuleneb sellest, et suurem rahasumma tekitab korraks hea tunde (optimismi). Kuid pikaajaline lahendus USA tööpuuduse kasvule ei ole see teps mitte, kirjutab Lauri oma blogis.

Esiteks on USA majanduses tõsised struktuursed probleemid – ettevõtted ei suuda odavate Hiina ja Ladina-Ameerika tootjatega konkureerida.

Teiseks – ja seda kinnitavad varasemad rahatrükid – liigub suur osa sellest rahast suhteliselt nobedalt hindadesse, sealjuures eelkõige rahvusvahelistesse toormehindadesse. Nafta hind juba tõuseb, samuti on tõusul toiduainete hinnad. Suurem kogus dollareid tõstab hindu veelgi. Inflatsioonisurve ei tugevne mitte üksnes USAs, vaid ka mujal maailmas.

See teeb tarbijad veelgi pessimistlikumaks ning pärsib tarbimist. Lääne – eelkõige Euroopa ja USA – tarbijate kindlustunnet on viimaste aastate majandusraskused kõige enam räsinud ning võib arvata, et täiendav hirm – kiirenev hinnatõus – ei pane neid mitte rohkem kulutama.

Kolmandaks tuleb nüüd oodata ka teiste riikide vastureaktsioone: eelkõige siis arengumaades. Võistleva rahatrükiga ei lähe ilmselt kaasa eurotsoon, mis tähendab seda, et euro tugevneb veelgi. Kallim valuuta pärsib eksporti ja seega teeb eurotsooni väljumise probleemidest veelgi keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles