Ansip: toetama peab konkurentsivõimelist põllumajandust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Peaminister Andrus Ansip külastas täna aasta põllumeest ja sõnas, et Maaelu Arengukava rahadega peab toetama konkurentsivõimelist põllumajandust, mitte elulaadi, mille toetamiseks peab leidma teised võimalused.

Ansip käis külas põllumajandusettevõtte OÜ Männiku Piim juhil Avo Samarüütlil, kes valiti mullu aasta põllumeheks.

Valitsusjuht avaldas Samarüütlile tunnustust moderniseeritud tootmise, kõrge piimatoodangu ja suurte teraviljasaakide osas. «Minu arvates ei ole võimalik selliseid tulemusi saada ilma teadust kaasamata,» sõnas peaminister.

Vestluses Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika tuleviku kohta kinnitas valitsusjuht, et Eesti ei ole taganenud nõudmisest otsetoetuste võrdsemaks muutmisest ja ta teeb omalt poolt kõik, et seda saavutada.

Põllumeeste jaoks hetkel kõige valusama probleemi, riigipoolse otsetoetuste lisamakse (nn top-up) kohta 2013. aasta riigieelarves, sõnas valitsusjuht, et eelarve on küll väga pingeline, kuid ta mõistab põllumeeste muret, et selle toetuse mittemaksmise korral on konkurents võrreldes teiste ELi riikidega veelgi ebavõrdsem. Peaminister ütles, et toetab isiklikult top-up’i maksmist, kuid kõik olenevat siiski tuleva aasta majandusprognoosist.

Kohtumisel puudutati ka uue Maaelu Arengukava (MAK) koostamist, mille osas peaminister avaldas arvamust, et selle kaudu tuleks toetada jätkusuutlikku ja konkurentsivõimelist põllumajandust, mitte elulaadi, mille toetamiseks peab leidma teised mehhanismid.

Tartumaa Põllumeeste Liidu juhi Jaan Sõrra sõnul oli see väga positiivne mõtteavaldus, sest käesoleva ELi eelarveperioodi MAKis on pool rahast ette nähtud just elulaadi toetamiseks.

Euroopa Komisjon on erandkorras lubanud maksta kõigil ELi uutel liikmesriikidel riigipoolset otsetoetuste lisamakset veel ühe aasta, et võrdsustada veidigi toetuste väga suuri erinevusi liikmesriikide vahel. Kui järgmisel aastal top-up’i ei maksta, on Eesti põllumeeste otsetoetused pea veerandi võrra madalamad kui tänavu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles