Eurotsooni lagunemise hind on 1,15 triljonit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro märk EKP peahoone ees.
Euro märk EKP peahoone ees. Foto: SCANPIX

Ajakirja The Economist hinnangul on Kreeka eurotsoonist lahkumise hind 323 miljardit ning viie riigi (Kreeka, Iirimaa, Portugal, Küpros ja Hispaania) lahkumise hind 1,15 triljonit eurot, kirjutab The Economist.

Ajakiri kirjutb plaanist B ehk mis saab siis, kui Kreeka ja võib-olla ka neli ülejäänud välisabi vajanud ja vajavat riiki eurotsoonist siiski lahkuvad.

Kreeka lahkumise hinda eurotsoonile hinnatakse 323 miljardile eurole, millest Saksamaale osa on 118 miljardit. Viie seni abi vajava riigi lahkumise hind on eurotsooni jaoks 1,15 triljonit eurot, sellest Saksamaa osa on 496 miljardit ehk 19 protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust.

Viie riigi lahkumise järel tekib finantsturgude jaoks kohe küsimus, kes on järgmine. Itaalia ei pruugi lahkuda kohe, kuid neil saab olema väga raske, sest eurotsoonist lahkunud naaberriilide valuutad devalveeruvad lahkumise järel ilmselt vähemalt 50 protsenti. Itaalia konkurentsivõime langeb seetõttu naabritega võrreldes järsult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles