Eesti on viie majanduslikult usaldusväärsema riigi hulgas

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing
Marje Josing Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Konjunktuuriinstituudi peadirektor Marje Josing ütles, et Eesti ning tema lähemad kaubanduspartnerid Põhja-Euroopas on majandusliku usalduse osas üle Euroopa Liidu keskmise ja ainult viis riiki sh. Eesti on kõrgemal oma ajaloolisest keskmisest.

Kui Euroopa Liidu keskmine on 90,4 punkti, siis Eesti majandususalduse indeks näitab 102,9 punkti. Võrdluseks – Kreeka usaldusväärsus on alla 70 punkti ning mõistagi Euroopa Liidu madalaim. «Kreekal pole enam kuhugi kukkuda majandususalduse osas,» väitis Josing ning lisas, et väga paljud Euroopa riigid tahaks olla seal, kus meie praegu oleme.

Josingut tegi aga murelikuks Saksamaa olukord, kus probleemid on kasvandud. «Saksamaa on olnud seni Euroopa ankruks,» osutas ta.

Eesti majandust analüüsides tõi Josing välja, et kui tööstusettevõtetel on lepinguid ette keskmisest 2,9 kuud, mis on vähevõitu, siis ehitusettevõtetel on seis väga hea – lepinguid jagub 4,5-ks kuuks.

Samuti tõi ta välja, et töökohti luuakse rohkem, kui neid kaob. «Kolmandik ehitusettevõtete juhtidest tunnistas, et nad tahaks laieneda, ent ei saa, kuna puudus on kvalifitseeritud tööjõust,» osutas Josing olulisele kitsaskohale Eesti majanduses.

Ohuna majandusele nägi ta inflatsiooni, mis on Euroopa üks kõrgemaid. «On oht, et hinnatõus sööb ära meie majandusliku nutikuse,» hoiatas spetsialist.

Kokkuvõtlikult tunnistas Josing, et kriisist ülesaamisel on võtmetähtis see, kui paindlikud on nii riigid kui elanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles