Kinnisvaraarendajad peavad Tartu turgu ülemääraselt riskantseks

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tigutorn sai esikoha uute korterelamute kategoorias.
Tigutorn sai esikoha uute korterelamute kategoorias. Foto: Sille Annuk / Postimees

Suurem osa praegu Tartus töös olevatest projektidest valmib käesoleva aasta suvel või sügisel ning seejärel ootab ees vaiksem periood, kuna uusi projekte tuleb peale üksikuid, vahendab Domus Kinnisvara turuülevaade.

Arendajad näevad turule sisenemisel ülemäärast riski, kuna projekti edukas müük võib takerduda liiga kõrge müügihinna taha. Tartu kinnisvaraturul ollakse võrreldes Tallinnaga hinnatundlikumad, kuid ehitushinnad on samal tasemel – need on kaks peamist tegurit, mis seavad väljamüügihinnale omad piirid.

Tartus ongi kõige edukamalt kaubaks läinud soodsa ruutmeetrihinnaga (kuni 1100 eurot) projektid, mis on tänaseks praktiliselt läbi müüdud. Korrektne oleks siinkohal märkida, et enamjaolt jäävad need Tartu linna halduspiirist väljapoole, paiknedes mõnes linnalähedases asulas (nt Vahi alevik Tartu vallas).

Linna piiresse jäävatest projektidest on enamikes juba enne hoone valmimist mõni korter broneeritud ning võib eeldada, et veel broneerimata korterid õnnestub peale valmimist maha müüa. Paremini on läinud 1200 – 1400 eurot ruutmeetri kohta maksvates arendustes, kus on vabad veel üksikud korterid – näiteks Jaama 26, Veeriku 6, Filosoofi 17 ja Kulli 6. Kesklinnale lähemal paiknevad elamud (Fortuuna 32, Raatuse 107, Vanemuise 45) ulatuvad juba kõrgemasse hinnaklassi ning eeldatavalt võtab nende müük mõnevõrra kauem aega, ehkki broneeringuid on tehtud sealgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles