Eesti tööstusettevõtete kindlustunne on kõrgemaid Euroopas

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehas
Tehas Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Eesti tööstusettevõtete kindlustunne on üks kõrgemaid Euroopas ja üle ajaloolise keskmise, mis on Euroopas praegu väga erandlik.

Euroopa Komisjoni poolt avaldatud andmetel oli Eesti majandususaldusindeks juunis üle pikaajalise keskmise ja küündis 102,9 punktini, see on 1 punkt kõrgem kui mais ning parem ajaloolisest keskmisest, kinnitab konjunktuuriinstituut.

Sesoonselt silutud andmetel tõusis kindlustunne viimase kuuga tööstuses, kuid langes kõigis muudes sektorites ja ka tarbijatel. Euroopa Liidu keskmine tööstuse kindlustunde indikaator oli juunis -12.0 ja see on 4.9 punkti alla ajaloolist keskmist.

Kõige pessimistlikumad olid Kreeka tööstusettevõtete juhid, seal oli tööstuse kindlustunde indikaator -24.9. Eesti tööstussektori kindlustunde taga on suhteliselt hea hinnang praegusele nõudlusele, positiivne toodangu mahu prognoos ja normaalsele nõudlusele viitavad väikesed valmitoodete varud. Juunis plaanis 15 protsenti tööstusettevõtete juhte töötajaid juurde võtta.

Euroopa Liidus tervikuna majandususaldus viimase kuuga ei muutunud (indeks 90.4). Euroopa suurriikidest teatas olukorra halvenemisest Prantsusmaa, Saksamaa ja Poola. Saksamaa on ainuke suurriik, kus majandususaldusindeks (100.5 punkti) on parem ajaloolisest keskmisest. Juunis oli majandususaldus üle ajaloolise keskmise veel Eestis, Lätis, Leedus ja Rootsis.

Vähim oli usaldust majanduse tuleviku suhtes Kreekas (74.1), Küprosel (74.1) ja Portugalis (77.9).
Eestile oluliste ekspordimaade majandususaldus on kõrgem Euroopa Liidu keskmisest. Nii oli majandususaldus Lätis 104.6 (tõus kuuga 2.3 punkti), Rootsis 101.5 (langus kuuga 1.7 punkti), Leedus 100.3 (tõus kuuga 0.4 punkti), Soomes 94.4 (langus kuuga 2.3 punkti).

Võrreldes eelmise aasta juuniga on kõigis Euroopa Liidu riikides majandususaldus vähenenud ja ebakindlus suurenenud. Erandiks on siin ainult Läti, kus eelmine aasta oli veel väga raske kriisist väljumise aasta ja sellel aastal vaadatakse tulevikku natuke optimistlikumalt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles