Kolumnist: hoopis Soome võiks eurokriisi lahendada

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahandusminister Jutta Urpilainen on juba öelnud, et kui Hispaaniale peaks laenu antama EFSFi kaudu, nõuab Soome tagatist nii nagu Kreeka puhul.
Soome rahandusminister Jutta Urpilainen on juba öelnud, et kui Hispaaniale peaks laenu antama EFSFi kaudu, nõuab Soome tagatist nii nagu Kreeka puhul. Foto: SCANPIX

On üsna selge, kuidas euroalakriis on tekkinud, kuid millega see päädib, ei tea endiselt keegi. Resolutsiooni kriisile võiks aga tuua hoopis Soome, kirjutab MarketWatch.

Kõigepealt on ees ootamas ebaselged ajad Hispaania ja sealse pangandussektoriga, kirjutab Matthew Lynn MarketWatchi kommentaaris. Keegi ei ole kindel, kui palju pankade päästmiseks kulub ning kust see raha ikkagi tuleb. Samal ajal on Hispaania näol  tegemist majanduslanguses riigiga, mille avalik sektor püüab samal ajal järsult oma kulutusi kärpida, mis võib omakorda aga  probleeme veelgi süvendada.

Hispaaniaga seotud pinged võivad halvasti mõjuda ka Itaaliale. Ehkki täpsete tingimuste üle ei ole veel otsustatud, näitavad senised raportid, et Hispaaniale antava laenu intressimääraks võib saada kolm protsenti. Itaalia pankadel ja valitsusel aga tuleb maksma kuus protsenti, kui neile laenu üldse antakse.

Samal ajal on Hispaaniale antavast laenust just Itaalia poolt tagatud ligi 22 protsenti, vaatamata sellele, et nende endi jaoks on laen  kaks korda kallim.

Kogu eurokriis võiks lõppeda siis, kui üks riik otsustaks eurost loobuda. Kõige tõenäolisemalt võiks see olla just Soome, mis on parajalt väike, et kogu eurotsoon tema lahkumise mõju nii tugevalt ei tunneks. Samas on Soome majandus tugev ning eurost loobumine annaks positiivse tulemuse juba esimesel päeval, nii nagu näitas Eesti kogemus rublatsoonist lahkumise puhul.

Kui lahkumise pretsedent on kord loodud, oleks järgmistel riikidel tunduvalt kergem eeskujule järgneda.

Nii võiks eurokriis ometi mingisuguse resolutsioonini  jõuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles