Rootsi majanduse seis oodatust parem

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadikuulid Rootsi lipuvärvides.
Šokolaadikuulid Rootsi lipuvärvides. Foto: SCANPIX

Rootsi sisemajanduse kogutoodang kasvas esimeses kvartalis mullu sama ajaga võrreldes 1,5 protsenti ehk rohkem kui oodatud.

Kvartal varasemaga võrreldes oli kasv 0,8 protsenti.

Eelmise aasta kesisele lõpule tuginedes ootasid analüütikud palju halvemaid numbreid, kuid Eesti üks peamisi ekspordipartnereid suutis üllatada ning analüütikute sõnutsi on tõenäoline, et Rootsi keskpank Riksbank ei pea enam intressimäärasid langetama.

Danske Marketsi analüütikud kirjutavad kiirkommentaaris, et ootasid aastaseks kasvunumbriks ühe protsendipunti ning saavutatud kasv on muljetavaldav, sest laovarud vähendasid kasvust 2,2 protsendipunti ehk tegelik kasv oli veelgi kiirem.

Danske märkis, et Rootsi majandust hoiab heas seisus nii avaliku sektori kui erasektori tarbimine, mille tugevust saab põhjendada tööturu olukorra paranemisega. Kui inimestel on töö, paranevad sellega nii nende endi kulutamisvõimalused kui kosub ka valitsuse rahakott.

Märkimisväärse osa kasvu panustas ka masinate ja seadmete tootmine, mis annab tunnistust Rootsi äriettevõtete optimismist tuleviku suhtes. Tugevat seisu näitas ka ehitussektor ning eksport lisas kasvu 0,9 protsendipunkti. Seda on kaks korda rohkem, kui Danske analüütikud ootasid.

Danske hindab riigi majanduse suurimaks riskiks Euroopa võlakriisi, millel on negatiivne mõju Rootsi ekspordile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles