Metallitööettevõte Mikroonik: ainult pidev investeerimine tagab jätkusuutlikkuse

Mikroonik
Copy
Foto: Mikroonik

Eestis on metallitööettevõte, millel on võimekus toota meditsiinitehnikas, elektroonikas ning kellatootmises kasutatavaid tolmukübemesuuruseid mikrokomponente. Tootmises kasutab Mikroonik ainult parimaid Šveitsi seadmeid ning iga valminud detail läbib enne kliendini jõudmist mõõtmise ja kvaliteedikontrolli.

„Tööstusettevõtetel ei ole lihtne Eestis toota ei geopoliitiliselt ega tehnoloogiliselt – transpordikulud on ääremaal asudes kallid, potentsiaalsed kliendid asuvad meist tuhandeid kilomeetreid eemal ning tehnika peame väikesele turule tooma sisse kaugemalt. Ent meie ei plaani seetõttu oma asukohta muuta ega tootmist mujale viia. Oleme otsustanud investeerida automatiseerimisse ja inimestesse ning areneda lihtsast alltöövõtust sammhaaval edasi tugevaks jätkusuutlikuks tegijaks nii koduturul kui ka mujal,” räägib Mikroonik OÜ juht Tõnis Keel.

Mikrodetailide valmistamist alustas ettevõte juba aastal 1997, alates 2005. aastast kannab firma nime Mikroonik. Tegemist on pereettevõttega, millega Keel liitus aastal 2020 ja asus aktiivselt tegelema uute klientide leidmise, tootlikkuse tõstmise ja investeerimisega tehnoloogiasse. Kui paneb imestama, et miks alustati Mikroonikus suurte muudatustega keerulisel koroonakriisi ajal, nendib Keel, et parim aeg alustamiseks ongi majanduse madalseisus. „Oma eelmise ettevõtte asutasin samuti kriisiajal aastatel 2011-2012. Kui teha õiged investeeringud, leida head töömehed ning teha tööd tublisti, siis asjad toimivad. Ega elu madalseisuski seisma jää – sellisel ajal tegutsemine annabki hea elukogemuse!”

Foto: Mikroonik

Uus väljakutse oleks toota detaile droonidele

Mikrooniku üheks tugevuseks on investeeringud maailma parimasse tehnoloogiasse. Viimati soetas ettevõte ligi 150-aastase kogemusega Šveitsi juhtiva tööpingitootja Tornose ülitäpse treipingi, mida peetakse maailmas üheks parimaks. „Parima tehnoloogiata parimat kvaliteeti ei saavuta,” nendib Keel. „See on koht, kust ei tohiks ükski tootmisettevõte kokku hoida. Oleme sõlminud Tornosega lepingu, et soetame ka järgmise tööpingi neilt.”

Ta lisab, et ajal, mis maailmamajandus teeb trikke, on kasulik aeg investeerimiseks ka seetõttu, et siis on hea pidada hinnaläbirääkimisi. Uus 140-barise kõrgsurvepumba ja B-teljega tööpink jõuab kohale tänavu mais ning see annab ettevõttele varustuskindlust, võimaldab hallata suuremaid mahte, võtta ette keerulisemate detailide tegemist ning laiendada kliendibaasi. Keel usub, et ülitäpne CNC-freespink võimaldab laiendada tootevalikut just peenmehhaanika tootmise osas ning peab ettevõtte uueks väljakutseks toota detaile näiteks droonitööstusele.

Täna valmistab Mikroonik detaile peamiselt meditsiini-, elektroonika- ja kellatööstusele, nende klientuur hõlmab silmapaistvad Saksa tootjad endoskoopia ja meditsiiniseadmete valdkonnas koos kohalike partneritega elektroonikatööstuses. Ettevõttes töötab viis inimest ning olemas on insener, kellel on võimekus kujundada 3D detaile ning toetada vajadusel kliente tootearenduses. Samuti pakub Mikroonik ka koostude tegemist. „Komplekteerimine on kindlasti meie üks suund, mida soovime rohkem pakkuda. See oleks lisaväärtuse pakkumine ja suund, kuhu tootmisettevõte peab liikuma. Kõige odava polditreimisega kahjuks täna enam konkurentsis ei püsi,” ütleb Keel. Lisaks on ettevõttel plaanis sel aastal alustada ka oma toodete valmistamist ja turule toomist.

Foto: Mikroonik

Tipptaset näitab ka plaan läbida ISO 13485 sertifitseerimine

Mikroonik toodab CNC trei- ja freespinkidega detaile diameetriga alates 0,2 kuni 32 mm ning tolerantsiga kuni 0,002 mm. Ettevõttel on võimekus puurida auke kõige väiksema diameetriga 0,15 mm, teha detailidele kraatide eemaldust ning kasutada ultraheli puhastusprotsessi. Partiisid on võimalik tellida alates 100 kuni 1 000 000 tükini. Soovi korral valmistatakse loomulikult ka näidised.

Materjalidena kasutatakse terast, roostevaba terast, alumiiniumit, pronksi ja titaani. „Materjalide hinnad on teinud viimastel aastatel küll hinnarallit, aga nüüd stabiliseerunud. Kui hinnad on meie jaoks head, ostame lattu varuga, sest metall halvaks ei lähe ning seda saab treida ka viie aasta pärast,” räägib Keel. „Muidugi pole me ka teistest hinnatõusudest pääsenud – elektri- ja kommunaalhinnad on päris palju kerkinud ning samuti kasvavad kulud nii tööriistadele kui ka tööjõule. Aga vaatame vaatamata sellele positiivselt tulevikku ning arvame, et edukas on see, kes teeb oma tööd professionaalselt ja südamega.”

Mikroonik keskendub tippkvaliteediga tulemuste saavutamisele ning ettevõte tunneb uhkust, et ollakse sertifitseeritud ISO 9001 kvaliteedijuhtimissüsteemiga. Hetkel käib aktiivne töö selle nimel, et läbida meditsiiniseademete projekteerimise ja tootmise ISO 13485 sertifitseerimine. „Kui ISO 9001 on igale tootmisettevõttele tänapäeval juba praktiliselt kohustuslik, siis meie tahaksime astuda veel ühe sammu, et püüelda tipptaset kõiges, mida teeme,” räägib Keel. „See on küll suur väljaminek ja nõuab palju tööd, ent väga vajalik koostööks Saksamaa ja teiste Euroopa Liidu riikide meditsiiniseadmete tootjatega.”

2023. aastal astus Mikroonik Eesti Masinatööstuse Liidu liikmeks ning Keel kiidab, et liitu kuulumisel on olnud palju abi. „Soovitan seda väga ka teistel ettevõtetel teha, sest koostöö oma ala professionaalidega annab väga palju nii meie igapäevatöös kui ka laienemisplaanides. Oleme osalenud põnevatel seminaridel ning infotundides, saame koos messidel ja näitustel käia, kontakte jagada. Loodan, et sel sügisel oleme koos teiste Eesti ettevõtetega esindatud Saksamaa allhankemessil.”

Mõtle suurelt. Tooda väikselt.

MIKROONIK OÜ
info@mikroonik.com
+372 5845 1225
Copy
Tagasi üles