Nuia PMT hüdrosilindrid valmivad koos kliendiga

Nuia PMT AS
Copy
Nuia PMT hüdrosilindreid kasutatakse üle terve maailma.
Nuia PMT hüdrosilindreid kasutatakse üle terve maailma. Foto: Marnek Tugevus

Eesti suurim hüdrosilindreid valmistav ettevõte AS Nuia PMT on tänaseks turul tegutsenud üle 30 aasta. Karksi-Nuias tellimustööna valmivad silindrid rändavad lisaks kodumaale ka üle terve maailma ning muutuvad aasta-aastalt üha nutikamateks.

Nuia PMT tegevdirektor Arvo Malingu sõnul on tänane ettevõte nõukaajal maaparandusmasinaid remontinud Nuia EPT järglane, mis IME (Isemajandav Eesti – toim) ajal, 1991. aastal mitmeks väiksemaks ettevõtteks lagunes. «Alguses tegeleti remondiga edasi, kuid kui Venemaalt enam silindreid ei tulnud ja masinaehitus hakkas Eestis kiiresti arenema, siis võeti suund muuhulgas ka hüdrosilindrite tootmisele,» räägib ta ning lisab, et ettevõte on täna suurim hüdrosilindrite valmistaja Eestis – üle poole silindritest toodab Nuia PMT.

Karksi-Nuial asuva firma peamine toode on täna hüdrosilinder, mida kasutatakse nii metsatööstus-, teehooldus- kui ka põllutöömasinates, aga ka hakkekatlamajades, tõsteseadmetes ning isegi Norra naftapuurtornides – igal pool, kus on vaja suurt jõudu rakendada.

«Silindrid võivad olla väga erinevad, ka meil on palju mudeleid. 30 aasta jooksul oleme teinud üle 9000 erineva mudeli, sest iga kord, kui on mingi muudatus, on tegemist uue mudeliga. Kõige väiksem silinder, mis on praegu tootmises, lükkab vaid kaheksat millimeetrit – mahub peopessa ära –, kõige suurem, mida teinud oleme, on üle nelja meetri.

Esimesed 15 aastat olid meil peamiselt kohalikud kliendid, hiljem lisandusid ka kliendid Soomes, Rootsis, Lätis ja Hollandis. Tänaseks moodustab eksport juba ca 30 protsenti toodangust. Sageli jõuavad meie silindrid läbi siseklientide üle maailma: eelkõige Euroopasse, kuid ka Ameerika Ühendriikidesse ja isegi Jaapanisse,» räägib Maling.

Innovatsiooniga tuleb kaasas käia

Nuia PMT edulugu sai alguse 2000. aastal, kui nad Viljandi maakonnas esimestena ISO kvaliteedijuhtimise standardi kasutusele võtsid. «See pani aluse meie kiirele arengule, täna juhivad ISO standarditel põhinevad programmid kogu meie tootmist,» lisab Maling.

Konkurentsieeliseid on Eesti turul veelgi: 2006. aastal võtsid nad Viljandi maakonnas esimestena kasutusele keevitusroboti. Tänaseks on neid tööl mitu ja tuleb aina juurde – uue lahenduse puhul pannakse keevitusrobot ja teenindav robot koos tööle. Lisaks on kõik tööpingid kaasaegsed ja nõuetele vastavad. «Käime üleüldise tehnoloogilise innovatsiooniga kaasas, näiteks hakkasime esimesena Eestis oma silindritesse sensoreid lisama ja neid nutikamaks muutma. Andurite abil saab silindri käigu millimeetri täpsusega paika panna, mistõttu liigub silindri varras nii palju kui vaja. Nutikast silindrist tuleva signaali abil oskab tarkvara ühe liigutusega kolme silindrit korraga juhtida, näiteks palgikoorma laadimisel.»

Igapäevase töö aluseks on koostöö

Malingu sõnul on nende meeskonna tugevuseks põhjalikud teadmised ja lihvitud oskused. «Hüdrosilindreid valmistatakse klientide poolt esitatud lähteandmete ja jooniste ning ettevõttes väljatöötatud konstruktsioonilahenduste alusel. Vanemad tegijad räägivad ikka, et alguses otsiti masinatele kataloogist silindreid, täna projekteeritakse esmalt masin ja siis tullakse meie juurde ja tellitakse täpses mõõdus silinder. Meie tehnoloogid teevad esmalt 3D-mudeli, saadavad selle kliendile, kes asetab mudeli joonise sisse ja vaatab, kas on vaja midagi muuta. Me teeme rätsepatööd, ning töö aluseks on koostöö,» räägib Maling.

Hüdrosilindrite projekteerimine toimub algusest lõpuni koostöös kliendiga.
Hüdrosilindrite projekteerimine toimub algusest lõpuni koostöös kliendiga. Foto: Taavi Bergmann

Tulevik on innovatsiooni päralt

Kuigi kõik silindrid valmivad tellimustööna, riiulisse seisma ei tehta midagi, on automatiseerimisel Nuia PMT tööprotsessides oluline koht. «On mitmeid tööprotsessi osi, mida saab automatiseerida. Näiteks on plaanis robotkeevitust järjest rohkem kaasata ja kaks robotit omavahel koostööd tegema panna. Tehnilise poole pealt on hetkel käimas hange saamaks CNC-tööpink nii tööle, et suudab partii detaile iseseisvalt, ilma inimese abita, valmistada,» selgitab Maling ning lisab, et plaan on pink veel sel aastal tööle saada.

Malingu sõnul ei ole ettevõtte soov niiväga kasvada, vaid pigem hoida head taset, parandada kvaliteeti ja tarnekindlust. «Viimase kümne aastaga oleme oma tootmist kahekordistanud tänu efektiivsuse tõstmisele, ja teinud seda praktiliselt sama arvu inimestega. Me areneme koos masinatootjate – oma klientidega,» selgitab Maling.

NUIA PMT

Ettevõtluse 1, 69103 Karksi-Nuia, Viljandi maakond
Telefon: +372 435 4560
E-post: info@nuiapmt.ee
Copy
Tagasi üles