ECCOMi toodangut kasutavad ettevõtted üle maailma

OÜ ECCOM
Copy
Komponendid, mis on toodetud alumiiniumist, antistaatilisest ja tulekindlast PC-st ning CERN-i jaoks valmistatud antistaatilistest vahtpatjadest.
Komponendid, mis on toodetud alumiiniumist, antistaatilisest ja tulekindlast PC-st ning CERN-i jaoks valmistatud antistaatilistest vahtpatjadest. Foto: OÜ ECCOM

Plastist ja alumiiniumist, aga ka puidust eritöid pakkuv OÜ ECCOM on Eesti turul tegutsenud juba pea 20 aastat. Ettevõtte klientide seas on tegijaid nii tööstus-, masinaehitus- kui ka kunsti- ja kultuurivaldkonnast. Küsimustele vastas OÜ ECCOM tegevjuht Martin Terav.

Millised on ettevõtte silmapaistvamad 3D-trükitehnoloogia ja masinaehituslike detailide tootmise projektid?

Eelmise aasta olulisemad tööd olid koostöös Skeletoni, Milremi, Airoliti ja CERNiga (Euroopa Tuumauuringute Organisatsioon – toim), kus kombineeriti mehaaniliselt masintoodetud osi 3D-prinditud detailidega.

Üks põnevamaid projekte oli kindlasti kohandatud robotkäe laiendus CERNi LHC-tunnelis (maailma suurim osakeste kiirendi – toim) töötavale nutikale TIM (Train Inspection Monorail) hooldusrobotile. Esmalt nõustasime klienti projekti teostatavuses, seejärel valmistasime vajalikud komponendid, sh testversiooni, et tagada uue robotsüsteemi sujuv ühildumine.

OÜ ECCOM arendusjuht dr Robin Ehrminger kohtumisel CERNis.
OÜ ECCOM arendusjuht dr Robin Ehrminger kohtumisel CERNis. Foto: OÜ ECCOM

Kuidas kasutab ECCOM 3D-trükitehnoloogiat oma tootmisprotsessides, ning milliseid eeliseid see pakub?

Viimase viie aasta jooksul on ECCOM omandanud suure kogemuse 3D-printimises SLS-tehnoloogia abil ja tootnud kümneid tuhandeid tehnilisest plastist komponente. 3D-printimine pakub meie klientidele mitmeid olulisi eeliseid: kiire uute tootekavandite loomine, suurepärane materjalide valik ja tootmistäpsuse kvaliteet ning viimistluse rätsepalahenduse võimekus. Sageli anname 3D-prinditud detailidele erilisi omadusi just viimistluse abil – näiteks muudame nende pinnad elektrit juhtivaks.

3D-printimise puhul kasutatakse üldjuhul täpselt nii palju materjali, kui konkreetse detaili tootmiseks vaja läheb, seega on see tõhus ka materjalikasutust silmas pidades ning pakub märkimisväärset majanduslikku eelist, eriti kui võrrelda seda traditsiooniliste masintöötlusmeetoditega. Tõenäoliselt oleme me Eesti suurim 3D-printija, möödunud aasta toodangu maht jäi selles segmendis veidi alla 200 000 euro.

Millistele detailidele te spetsialiseerunud olete, ning kuidas tagate oma tootmisprotsessides kvaliteedi ja täpsuse?

Meie tugevus on väikeseeriad ja eritööd, kuid ennekõike suured ruuteri tööd. Möödunud aastal tegime olulise põhivarainvesteeringu ja soetasime suure töölauaga täpse CNC-freespingi, mille abil suudame toota suuri täpseid detaile, eksides mitte enam kui 0,1 mm kahe meetri peale. Oleme partnerid paljudele masinaehitajatele ja tööstustele, kelle seadmetele teeme varuosi ning vajadusel ka arendusi. Aasta jooksul teeme meeskonnaga ligikaudu 100 000 detaili. Meie tehtud komponente on pagaritöökodade seadmetes, väikelennukites, aga ka relvades ja metsatööstustehnikas.

Kvaliteedi tagamiseks tegeleme pidevalt tööprotsesside parandamise ja täiustamisega. Juhtimissüsteem on sertifitseeritud vastavalt ISO 9001 ja ISO 14000 standarditele. Meie eriprojektid läbivad enne partneriteni jõudmist 100-protsendilise kvaliteedikontrolli.

Mil viisil eristub ECCOM konkurentidest?

Väikese meeskonnana suudame reageerida teistest kiiremini ning võtta töid ette ajakavaga, mis mujal võimatu. Lisaks pakub meile huvi ja rõõmu tegeleda just nende töödega, millega teised ei oska või ei pea mõistlikuks tegeleda. Olgu see töö, kus on vaja väga spetsiifilist materjali, või hoopis töö, mille teostamiseks on esmalt vaja luua eriline tööriist. Valmistame oma tooted ca 70 protsendi ulatuses taastuv­energia abil – kasutame elektrit oma päikese­pargist.

PA12-st 3D-prinditud klambrimehhanismiga profiilid.
PA12-st 3D-prinditud klambrimehhanismiga profiilid. Foto: OÜ ECCOM

Kuidas ECCOMi erialaspetsiifilised teadmised ja kogemused on klientide edu mõjutanud?

Üks keerukamaid projekte oli PA12-st (vastupidav plastik – toim) valmistatud pikkade klambrite ja teiste liidestega profiilide 3D-printimine. Osad liideti kokku profiiliks, mis koosnes 28 alasegmendist (igaüks kuni 500 mm pikk). Kogu projekt hõlmas ca 50 meetrit 3D-prinditud, omavahel liidetud ja värvitud profiile.

Töö tellinud partneri kinnitusel õnnestus neil oma uus toode enne konkurente lansseerida, mis andis neile olulise konkurentsieelise, kasvatades ettevõtet poole aastaga ca neli korda.

OÜ ECCOM

Rehe tee 3, Soinaste, 61709 Tartu maakond
+372 507 8307
Copy
Tagasi üles