Swedbank: Eesti tööstustoodangu langus on Euroopa Liidu suurim

BNS
Copy
Elektri tootmine Narvas. Pilt on illustratiivne.
Elektri tootmine Narvas. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on Eesti töötleva tööstuse tootmismaht kahanenud viie aasta taguse tasemeni, kui mitte arvestada koroonakriisiaegset järsku langust; seejuures on kogu Eesti tööstussektori ja töötleva tööstuse tootmismaht Euroopa Liidu (EL) riikide võrdluses kukkunud aasta esimese seitsme kuuga kõige enam.

Eesti tööstussektori tootmismaht vähenes nii augustis kui ka selle aasta esimese kaheksa kuuga aastases võrdluses ligi 12 protsenti. Töötlevas tööstuses olid need langused vastavalt üheksa protsenti ja 11 protsenti. Mertsina sõnul on töötlevas tööstuses jätkuvalt kõige suurema mõjuga puidutööstuse tootmismahu vähenemine, millest tuli nii augustis kui ka aasta esimese kaheksa kuuga ligi kolmandik kogu töötleva tööstuse langusest. Nii on puidutööstuse tootmismaht kukkunud ligi seitsme aasta taguse tasemeni.

Augustis olid ökonomisti sõnul suurema mõjuga veel elektroonikaseadmete, toiduainetööstuse ja metallitööstuse tootmismahtude vähenemine. Neist neljast tegevusalast tuli ligi 70 protsenti kogu töötleva tööstuse tootmismahu langusest. Aasta esimese kaheksa kuuga mõjutasid lisaks puidutööstusele töötlevat tööstust rohkem veel metalli- ja keemiatööstuste ning ehitusmaterjalide tootmismahtude vähenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles