GRAAFIKUD Tähtajaliste hoiuste maht on aastaga kahekordistunud

Copy
Raha
Raha Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Eesti majapidamiste tähtajaliste hoiuste maht kasvas juulis aastaga 102,9 protsenti.

Hoiuste maht oli juulis 11,5 miljardit eurot, mida on 13 miljonit eurot vähem kui eelmisel kuul, ent 306 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal, teatas keskpank.

Tähtajaliste hoiuste keskmine intressimäär oli juulis 3,40 protsenti. Eelmisel kuul oli intressimäär 3,77 protsenti ja eelmisel aastal samal ajal 0,55 protsenti.

Eesti majapidamistele väljastatud eluasemelaenude maht oli juulis 147 miljonit eurot. Seda on 38 miljonit eurot vähem kui eelneval kuul ja 57 miljonit eurot vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Autosid liisiti juulis 25 miljoni euro eest. Seda on 4 miljonit eurot vähem kui eelneval kuul ja 4 miljonit eurot vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Krediitkaardilaene anti juulis 58 miljoni euro väärtuses.

Majapidamiste üle 60 päeva viivises olevate laenude maht oli juulis 29 miljonit eurot. Eelneval kuul oli see näitaja 28 miljonit eurot ja eelmisel aastal samal perioodil 23 miljonit eurot. Eluasemelaenudest oli viivises 0,1 protsenti mahus 13 miljonit eurot.

Majapidamistele antud uute tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli juulis 5,57 protsenti ehk 0,13 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel kuul ja 3,23 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal. Autoliisingu keskmine intressimäär oli juulis 6,02 protsenti. Intressimäär tõusis kuuga 0,16 ja aastaga 3,34 protsendipunkti.

Eestis tegutsevad suuremad pangad, näiteks Swedbank, Coop Pank ja LHV on viimase aasta jooksul tõstnud korduvalt tähtajaliste hoiuste intresse, mis on praegu kuni 4,25 protsenti aastas. Näiteks Swedbanki aastase tähtajalise hoiuse intress oli selle aasta märtsi alguses 2,5 protsenti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles