Christine Lagarde: Ühisraha on Euroopat 25 aastat koos hoidnud (1)

Christine Lagarde
, Euroopa Keskpanga president
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde. Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/ Scanpix

Euroopa Keskpank asutati 1. juunil 1998, et valmistuda euro kasutuselevõtuks, mis sai teoks maailma suurima rahavahetuse käigus.

Mulle meenub, kuidas tol ajal advokaadina töötades vaatasime ajaga võidu joostes läbi lepinguid, mis põhinesid peagi kaduvatel vahetuskurssidel. Kas ühisraha võiks tõesti toimida? Täna, tähistades selle institutsiooni loomise 25. aastapäeva, teame, et see toimib ja euro on eurooplasi omavahel lähendanud.

Euroopa Liidu riikide volitusel tegutsevad meie töötajad Frankfurdis koos kolleegidega euro­ala riikide keskpankadest euro kaitsjana väsimatult, et täita meie ülesannet säilitada hinnastabiilsus. See tegevus on Euroopa kodanike heaolu jaoks otsustava tähtsusega.

Möödunud 25 aasta jooksul oleme tervitanud üheksat uut liikmesriiki, mille tulemusel on euroala riikide arv kasvanud üheteistkümnelt kahekümnele. Samuti oleme võtnud endale uusi ülesandeid muu hulgas seoses Euroopa pankade järelevalvega. Praegu on euro rahvusvahelises rahasüsteemis USA dollari järel tähtsuselt teine vääring.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles