ELi privaatsuse valvekoer loob ChatGPT töörühma

Copy
ChatGPT võib peagi Itaalias jälle legaalseks muutuda, kui mõned andmekaitse ettekirjutused saavad täidetud.
ChatGPT võib peagi Itaalias jälle legaalseks muutuda, kui mõned andmekaitse ettekirjutused saavad täidetud. Foto: Andre M. Chang

Euroopa Liidu peamine andmekaitseinspektor teatas neljapäeval, et moodustab töörühma, et aidata riikidel tegeleda ülipopulaarse tehisintellekti juturobotiga ChatGPT.

Euroopa keskne reguleeriv asutus, EDPB, ütles, et tema liikmed otsustasid tegutseda pärast Itaalia lähenemisviisi jälgimist.

«EDPB otsustas luua spetsiaalse töörühma, et edendada koostööd ja vahetada teavet andmekaitseasutuste poolt läbiviidavate võimalike jõustamismeetmete kohta,» teatas asutus.

Itaalia keelas eelmisel kuul ajutiselt kõnealuse rakenduse, sest väidetavalt rikuti selle andmete kogumise käigus eraelu puutumatust käsitlevaid seadusi, ning Prantsusmaa reguleeriv asutus teatas neljapäeval, et on pärast viie kaebuse saamist algatanud ametliku menetluse.

Hispaania andmekaitseamet AEPD teatas samuti, et on algatanud uurimise tarkvara ja selle USA omaniku kohta, öeldes, et kuigi nad toetavad tehisintellekti arendamist, peab see olema kooskõlas isikuõiguste ja -vabadustega.

ChatGPT suudab luua esseesid, luuletusi ja vestlusi lühikeste käskude abil ning on tõestanud, et suudab sooritada raskeid eksameid.

Kuid see tehnoloogia on tekitanud muret, et selle anded võivad põhjustada koolides laialdast petmist, võimendada desinformatsiooni veebis ja asendada inimtöötajaid.

Vestlusrobot saab toimida ainult siis, kui teda on koolitatud tohutute andmekogumite põhjal, mis tekitab muret selle üle, kust OpenAI oma andmeid saab ja kuidas seda teavet käsitletakse.

Prantsuse reguleeriv asutus CNIL, mida peetakse Euroopa kõige võimsamaks, on algatanud menetluse pärast viie kaebuse saamist, millest üks oli parlamendiliikmelt Eric Bothorelilt.

Tema sõnul oli robot välja mõelnud andmeid tema elu kohta, sealhulgas tema sünnikuupäeva ja töökoha ajaloo kohta.

Euroopa andmekaitsemääruse (GDPR) kohaselt on sellised süsteemid kohustatud esitama võimalikult täpseid isikuandmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles