Eesti toetab laialdast üleminekut välkmaksetele

BNS
Copy
SEB internetipank. Pilt on illustratiivne.
SEB internetipank. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Valitsus arutas neljapäeval Eesti seisukohti Euroopa Komisjoni ettepanekule teha välkmaksed võimalikuks kõigile inimestele ja ettevõtetele, kellel on pangakonto Euroopa Liidus (EL) või Euroopa Majandusühenduses, ning otsustas üleminekut toetada.

Sealjuures on oluline, et turuosalistele jääks piisavalt aega lõplikus üleminekuks, näiteks ligi kaheaastane lõplik üleminekuperiood. Samuti tuleb vältida turu ülereguleerimist välkmaksete teenustasude määramisel ja pettuste vähendamise lahenduse väljatöötamisel, teatas rahandusministeerium.

«Meil on välkmaksetega juba täna lood päris head – riigisisestest pankadevahelistest maksetest moodustavad need Eestis umbes 80 protsenti, aga ruumi edasiliikumiseks kahtlemata veel on. Kiiremad maksed toetavad laiemalt nii meie kui kogu EL-i majanduse efektiivset toimimist ja konkurentsivõimet,» ütles rahandusminister Annely Akkermann pressiteates.

2022. aasta lõpus oli vaid 13 protsenti ELis saadetud euromaksetest välkmaksed ehk välkmaksete laiem kasutuselevõtt Euroopa Liidus on olnud aeglane. Eesti on rahandusministeeriumi kinnitusel oma välkmaksete osakaaluga euroala edetabeli tipus.

Eestis pakub välkmakseid praegu viis panka ja üks makseasutus. Kolm suuremat panka edastavad välkmaksete skeemi kaudu 93 protsenti kõikidest Eesti turu välkmaksetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles