Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Tööjõuvajaduse baromeeter: keda otsitakse tikutulega, milliseid ametimehi on üle (6)

Copy
Tööjõubaromeeter näitab muuhulgas ka seda, et praegu on jämedam ots turul tööandjate käes ja tööotsijad peavad töö leidmiseks rohkem pingutama.
Tööjõubaromeeter näitab muuhulgas ka seda, et praegu on jämedam ots turul tööandjate käes ja tööotsijad peavad töö leidmiseks rohkem pingutama. Foto: Mailiis Ollino

Töötukassa koostab kaks korda aastas tööturu uuringut – tööjõuvajaduse baromeetrit, mille abil prognoositakse tööjõuvajadust ametite kaupa. Värskelt valminud prognoosist selgub, et pikale veninud majanduskriis on ka tööturule oma jälje jätnud ja tööturul on hetkel jämedam ots tööandjate käes.

Tööjõuvajaduse baromeetrit koostavad töötukassa eksperdid koos kohalike tööandjatega, kaasa löövad ka maakondlikud arenduskeskused, kutse- ja kõrgkoolid ning töövahendusportaalid. Uuringus on ametid jagatud viide kategooriasse – väga suur puudujääk, suur puudujääk, tööturu tasakaal, puudujääk ja väga suur tööjõu puudujääk.

Andmeid kogutakse lisaks üle-eestilisele vaatele ka iga maakonna kohta, nii saab teada, kuidas on samas ametis töö leidmise võimalus erinevates piirkondades. Esimene uuring valmis juba kaheksa aastat tagasi ja selle aja jooksul on olnud tööturul, majanduses ja maailmas mitmeid pöördelisi sündmuseid. Nii oli koroona ajal tööturul üle kokkasid, keda enne seda tikutulega taga otsiti.

Tagasi üles