Läti elanikest 14 protsenti läks säästude kallale

BNS
Copy
Eesti-Läti piir Valgas


Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Eesti-Läti piir Valgas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Läti elanikest on 14 protsenti hakanud argikulutuste katteks kasutama sääste, selgus panga Citadele kolmapäeval avaldatud uuringust.

Kõige sagedamini teevad seda Latgale ja Riia elanikud vanuses 50–59 eluaastat, kelle kuusissetulek on 551–750 eurot.

Kaks protsenti lätlastest on loobunud investeeringutest ja lõpetanud säästumaksete tegemise, et vabastada argikuludeks täiendavaid vahendeid.

Kaheksa protsenti vastajatest märkis, et plaanib kasutada sääste, kui olukord seda nõuab, näiteks talvel kütte eest tasumiseks.

Puuduvad säästud

Samas puuduvad 33 protsendil lätlastest säästud ega ole neil ka säästmiseks vabu vahendeid.

Uuringu tulemuste kohaselt on säästmiseks vähem võimalusi Vidzeme elanikel ning mitmesuguste ametite esindajate seast lihttöölistel ja kontoritöötajatel. Sääste ja aktiivseid investeeringuid ei ole 44 protsendil pensionäridest.

Lätlastest 15 protsenti ei plaani sääste ega investeeritud vahendeid argikulutuste katteks kasutada ning sama palju plaanib sääste täiendada. Sagedamini mõtlevad säästude suurendamisele 40–49-aastased Zemgale ja Riia mehed, kes teenivad üle 1500 euro kuus.

«Uuringu andmed näitavad, et finantsjuhtimise seisukohalt võib meie ühiskonna jagada kolme rühma: kolmandikul on rahaline olukord üsna püsikindel, sest nad ei puuduta sääste ja investeeringuid, vaid täiendavad neid. Kolmandikul puuduvad säästud sootuks ning veerand hakkas sääste kulutama või plaanib kulutada küttele ja muudele talvekuludele. Selliseid suundumusi ei saa soodsaks nimetada ja on ilmselge, et järgmised kuud on eriti rasked neile, kes elavad palgast palgani ja kellel ei ole sääste,» ütles panga Citadele eraisikute teenindusosakonna juht Jānis Mūrnieks.

Uuringu, milles osales 1010 Läti elanikku vanuses 18–74 aastat, viis Citadele läbi koostöös uuringuagentuuriga Norstat Latvija novembri lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles