Ukraina: Venemaa mereblokaad ohustab maailma toidujulgeolekut

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa blokaad Musta mere sadamatele ohustab maailma toidujulgeolekut.
Venemaa blokaad Musta mere sadamatele ohustab maailma toidujulgeolekut. Foto: Dado Ruvic/Scanpix Baltics

Ukraina ametnike sõnul satub Venemaa mereblokaadi tõttu ohtu kogu maailma toidujulgeolek, kuna riigil on väga raske teravilja tarneid merelt ümber suunata.

Varasemalt kasutas Ukraina viljaekspordiks enda Musta mere sadamaid, mis on praegu Venemaa poolt ümberpiiratud ja suletud. Seetõttu pääseb vili riigist välja vaid raudtee- ja maanteeühenduste kaudu, mis on oma läbilaskevõimelt aga oluliselt piiratumad. Aprillis kukkusid Ukraina viljatarned 1,1 miljoni tonnini, võrreldes umbes 5 miljoni tonniga kuus varasematel aegadel, vahendab Bloomberg.

«Meil pole meretranspordile suurt alternatiivi,» ütles asemajandusminister Taras Kachka reedel veebikonverentsil. Veoste ümbersuunamise korraldamine võtab aastaid ja Euroopa Liidu infrastruktuur ei ole praegu loodud massiliseks ümbersuunamiseks maismaaliinidele, lisas ta.

Ukraina, maailma üks suurimaid teravilja eksportijaid, on Euroopa, Aafrika kui ka Aasia jaoks võtmetähtsusega viljatarnija. Kachka ütles, et globaalse toidukriisi vältimiseks on kiiresti vaja lahendust, mis vajaks liitlaste, sealhulgas USA abi. Sel teisipäeval möönis probleemi ka USA president Joe Biden, öeldes, et Ühendriigid töötavad lahenduste kallal, kuidas Ukraina toit maailma viia.

Ukraina taristuministri asetäitja Mustafa Nayyemi sõnul on Gdanski (Poola) ja Constanta (Rumeenia) sadamad tarnete ümbersuunamise tulemusena juba praeguste tugevalt ülekoormatud. Nayem lisas, et maismaatransporti raskendavad ka ummistunud piiripunktid, mistõttu ei saa vilja transportivad veokid liikuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles