Operaili Soome äri pääses sulgemisest

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Operaili juht Raul Toomsalu.
Operaili juht Raul Toomsalu. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja / Scanpix

Kuigi Operail valmistus oma Soome äri tegevuse peatamiseks juba seoses brittide Venemaale kehtestatud sanktsioonidega, tuli täna ettevõttele positiivne teade: kaubavedu Vene piirilt Soome sadamatesse saab siiski jätkata. 

Eile kinnitati Operailist Postimehele, et Soome riiklik raudteefirma VR peatas alates pühapäevast Venemaalt saabuvate kaubarongide vastuvõtmise, sest peab lepinguliste kohustuste tõttu järgima Suurbritannia poolt kehtestatud sanktsioone, mis ei luba koostööd Venemaa Raudteede ehk RŽD-ga. Soome riik ega Euroopa Liit seejuures kaubavahetusele RŽD-ga sanktsioone seadnud ei ole.

«VR ja RŽD koostöö katkemine peatas ka Operail Finlandi tegevuse, sest Operail Finland ise piiriprotseduure ei tee: vagunid võttis piiril vastu ja andis Operail Finlandile üle VR. Kuna VR seda teenust praegu pakkuda ei saa, siis transiit hetkel seisab,» tõdes ettevõtte pressiesindaja Madiken Oja.

Sündmused arenesid aga kiiresti ning täna andis Oja teada, et VR on suutnud sanktsioonide asjus Ühendkuningriigi valitsuse ja pankadega kokkuleppele jõuda. Siiski hoiab VR ka edaspidi silma peal, et sanktsioneeritud Vene ettevõtete või inimeste kaupa ei veetaks. 

Postimees kirjutas eelmisel nädalal, et Operail Finland veab Vene piirilt Soome Koverhari sadamasse endiselt kivisütt, mille veod pole seni sanktsioonide alla läinud. Ettevõtte  juhatuse esimees Raul Toomsalu on tõdenud, et sanktsioonid tähendavad riigifirmale tulude kadumist ning kulude jõulist vähendamist. Ettevõte on loobunud ka paljudest investeeringutest. 

Operaili kaubamahtusid on otseselt mõjutanud veebruari alguses Valgevenele kehtestatud riiklik sanktsioon, millega keelustati kaubagrupi 2707 ehk kivisöe baasil valmistatud mineraalõlide vedu. «See kaubagrupp moodustas möödunud aastal 95 protsenti Valgevenest veetavast kaubast. Valgevenest veetav kaup omakorda moodustas möödunud aastal 15 protsenti kogu kaubamahust,» selgitas Toomsalu BNSile.

Riik on otsustanud hetkel Operaili mittestrateegiliste osade erastamise plaanid pausile panna. "Tahame hinnata Venemaa põhjendamatust sõjalisest rünnakust Ukrainale kaasnevaid mõjusid kogu Eesti transpordisektorile, mille pealt saame otsustada, kuidas erinevates valdkondades jätkata," ütles majandusministeeriumi pressiesindaja Taavi Audo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles