30 protsenti elanikest kardab majandusolukorra halvenemist

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
30 protsenti elanikest kardab majandusolukorra halvenemist.
30 protsenti elanikest kardab majandusolukorra halvenemist. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Konjunktuuriinstituudi veebruari tarbijabaromeetri küsitlus näitas, et 30 protsendi perede arvates on pere kui ka riigi majandusolukord 12 kuu pärast halvem kui praegu.

Veebruaris prognoosis 26 protsenti küsitletutest, et Eesti majandusolukord on 12 kuu pärast parem kui nüüd, 34 protsenti ootas sama olukorra püsimist (jaanuaris olid vastavad protsendid 20, 34), teatas instituut.

Kokkuvõtvalt perede (tarbijate) kindlustunne veebruaris võrreldes jaanuariga oluliselt ei muutunud ja vastav indikaator oli -14 (jaanuaris -13 ning pikaajaline keskmine -10).

Perede rahalises olukorras olulisi muutusi aset ei leidnud. Veebruaris säästis 37 protsenti peredest, 49 protsenti tuli ots-otsaga välja, 14 protsenti elas kas varasematest säästudest või oli võlgades.

Aastatel 2005-2007 oli perede hulgas ülekaalus need pered, kelle hinnangul nende majandusolukord aastaga paranes. Nii hindas 2007. aasta veebruaris 37 protsenti küsitletutest, et viimase aastaga nende majandusolukord paranes, 44-protsendil oli olukord jäänud samaks, kuuel protsendil halvenenud.

Alates 2008. aasta jaanuarist on olnud ülekaalus need pered, kelle hinnangul nende majandusolukord muutus viimase aastaga halvemaks. 2012. veebruaris hindas 22 protsenti küsitletutest, et nende majandusolukord viimase aastaga halvenes, 48 protsendil jäi samaks ja 17 protsendil paranes.

Tarbijate inflatsiooniootused oluliselt ei muutunud (saldo jaanuaris -21, veebruaris -20). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles