Pikk Covid põhjustab USAs tööjõupuudust

Jaanus Vogelberg
Copy
Pika Covidi all kannatav Stephanie Hedrick oma Virginia kodus trenni tegemas.
Pika Covidi all kannatav Stephanie Hedrick oma Virginia kodus trenni tegemas. Foto: Stephanie Hedrick / AFP / Scanpix

Miljonid USA kodanikud vaevlevad pärast koroonaviiruse läbipõdemist endiselt nn "pika Covidi" käes, mis vähendab ka nende tööalast suutlikkust. See näib olevat üks vähekajastatud põhjuseid riiki vaevava tööjõupuuduse taga. 

Teemat uurinud Brookingsi mõttekoja teadur Katie Bach sõnas CBS MoneyWatchile, et statistikasse süvenemine lõi ta pahviks. Tema sõnul on riigi majandus kaotanud 1,6 miljoni täiskohaga töötaja võrra inimressurssi sündroomi tõttu, mis võib muuhulgas tekitada püsivat väsimust, kognitiivseid probleeme, peavalu, mäluprobleeme ning südamepekslemist. Täpsemalt leidis Bach, et umbes 1,1 miljonit töötajat võib olla mõneks ajaks täiskohaga töölt lahkunud ning 2,1 miljonit töötunde vähendanud. "Olukord on palju hullem, kui ma eeldasin. Küsisin endalt: "Miks keegi sellest ei räägi?"," sõnas Bach. 

USAs on praegu täitmata 2,2 miljonit töökohta võrreldes pandeemiaeelse ajaga. Seejuures ei ole siiani selge, miks tööjõupuudus püsib, kuna algselt selles süüdistatud riikliku täiendava töötu abiraha väljamaksmine lõppes juba mullu septembris. "Ma ei usu, et hakkame (pika Covidi) kriisiga tegelema enne, kui mõistame selle poolt põhjustatud majanduskahju," tõdes Bach. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles