Vitsur: energia hinnatõusu täit mõju kaupadele hakkame tundma tänavu

BNS
Copy
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Tairo Lutter

LHV majandusanalüütiku Heido Vitsuri sõnul hinnatõus edaspidi eriti palju raugeda ei saa, seda isegi siis, kui energia edasi ei kalline ja mõnevõrra isegi odavneb, sest sügisese energia hinnatõusu mõju muudele kaupadele ja palkadele hakkame me täies ulatuses tundma alles sellel aastal.

«See, et aastaga tarbijahinnad kallinesid ainult 4,6 protsenti ei tähenda inimestele täna enam midagi, sest 2021. assta esimese poolaasta hinnad on tänaseks unustatud minevik ja detsembri 12,2 protsendi suurune hinnatõus tegelikkus,» ütles Vitsur BNS-ile.

Kuivõrd aasta lõpu hinnatõusu taga oli peamiselt mitme asjaolu kokkulangemisest tingitud ülisuur energia kallinemine, sõltub majandusanalüütiku sõnul edasine eeskätt sellest, kas need faktorid jäävad ka edaspidi energia hinda mõjutama või mitte ja teiseks sellest, kuidas energia kallinemine muudesse hindadesse üle kalduma hakkab ning kolmandaks ka sellest, millise jõuga inflatsioonispiraal käivitub.

«Võime üsna suure kindlusega eeldada, et vähemalt kahe energia kallinemist põhjustanud komponendi mõju suveks raugeb. Esiteks kaob märtsiks baasist eelmise perioodi suhteliselt odava toornafta hinna mõju ja natuke hiljem peaks vähenema ka talvest tingitud suurem nõudlus kütuste järgi,» märkis Vitsur.

Siiski ei garanteeri nende kahe teguri nõrgenemine analüütiku sõnul seda, et energia hind alanema hakkaks, sest taastuva energia pakkumine väga järsku suureneda ei saa kui just talv ja kevad erandlikult sademeterikkaks ei osutu. Ka maailmamajanduse kasv ja seega ka vajadus energia järele võib tema sõnul alanud osutuda tugevamaks kui on eeldatud. Ühtlasi toob Vitsur välja, et praegu hinnatõusu leevendamiseks kasutusele võetud meetmed on ajutised.

«Loomulikult on valitsusel mõningaid võimalusi hinnatõusu suurust kontrollida, aga minu arust see eriti mõistlik ettevõtmine ei oleks. Hinnakontrollid ei lõpe kunagi hästi mistõttu inimeste toimetuleku kindlustamiseks tuleb kasutada teisi vahendeid,» rõhutas LHV majandusanalüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles