Õliühing: mootorikütuste müük ületas kõiki prognoose

BNS
Copy
Tankla.
Tankla. Foto: Tairo Lutter/Postimees

Mootorikütuste müügiga tegelevaid ettevõtteid koondava Eesti Õliühingu teatel müüdi novembris tanklates 58,9 miljonit liitrit diislikütust ja 21,1 miljonit liitrit mootoribensiini, kusjuures diislikütuse müügi kasv oli võrreldes 2019. aastaga rekordiline 25 protsenti.

Ühingu tegevjuhi Mart Raamatu sõnul on pärast aktsiisilangetust diislikütuse müügimahud olnud valdavalt 18–23 protsenti kõrgemad. «Novembri rekordnumbreid mõjutas veidi küll varakult tulnud talv, kuid sellises mahus tõusnud müük ületab kõiki prognoose,» kommenteeris Raamat pressiteates.

Kütusesektori esindusorganisatsiooni hinnangul on samuti tugev diislikütuse baastarbimine. «Kuna valdava osa diislikütusest tarbivad ärikliendid, kelle hulgas on suurim maanteevedajate osakaal, siis kasvavad diislikütuse müügimahud annavad tunnistust vedajate konkurentsivõime kasvust,» leiab Raamat.

Mootoribensiini müük, mis on viimastel aastatel pidevat langustrendi näidanud, vähenes novembris eelmise aastaga võrreldes 2,3 protsenti. «Vaadates Eesti uute sõidukite registreerimise hulka, siis on näha, et eestlane on hübriidiusku – pea kolmandik uutest sõiduautodest on justnimelt hübriidid. Hübriidsõiduki kütusetarbimine on aga tavasõidukist väiksem – seega näeme mootoribensiini müüginäitajate puhul juba tarbijate kasvava keskkonnateadlikkuse mõjusid,» selgitas Raamat.

Samuti pärsivad tema sõnul mootoribensiini tarbija ostuvalmidust kõrged kütusehinnad, sest tervelt 75 protsenti tarbijatest on eraisikud. «Novembri lõpus, kui Eesti tanklastesse jõudis hinnalangus, olid müüginumbrid juba eelmisest aastast kõrgemad,» märkis ta.

Samas märgib Raamat, et Eesti turul on kütuste müügihind sel aastal võrreldes naabritega märksa vähem tõusnud. «Näiteks diislikütuse müügihind Leedus on 2021. aasta algusest tõusnud kolmandiku võrra rohkem kui Eestis. Viimase kolme kuu jooksul on aga Läti mootoribensiini tarbija pidanud üle elame 10 senti karmima hinnatõusu kui Eesti klient,» tõi Raamat välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles