Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Kuuülevaade: korteritehingute arv pööras lõpuks kasvule, hind liigub ülespoole

Copy
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter.
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Aprillis tehti Tallinna korteritega eelneva kuuga võrreldes 17,2 protsenti rohkem tehinguid, kusjuures hinnad on vaikselt, kuid kindlalt hakanud taas ülespoole liikuma, kommenteeris 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter kinnisvaraturul toimuvat.

«Kuigi aprilli lõpus olid Tallinna tänavad isegi lumised, algas tehinguaktiivsuse tõus just siis. Väga hiline kevad, tavapärasega võrreldes oma kuu aega aeglasem start,» ütles Vahter.

Keskmine ruutmeetri hind tõusis märtsiga võrreldes umbes 2,8 protsenti 3051 euroni, aga mediaanhind on ühe kuuga tõusnud 2914 euroni ruutmeeri kohta ehk 4,9 protsenti.

«Mediaanhinna suurem kasv näitab, et kinnisvara kallines ühtlasemalt kogu turu ulatuses,» sõnas Vahter, kelle sõnul võib mediaanhinda pidada ausamaks indikaatoriks, sest statistilistel anomaaliatel on sellele väiksem mõju. «Kinnisvara hinnad ei ole elukalliduse üldise kasvuga samas tempos kaasa liikunud, kuid vaikne hindade kasv on märgatav,» lisas 1Partneri juht.

«Kodulaenude marginaalid on allapoole tulnud ja konkurents pankade vahel tugevnenud. Piisab ühest pangast, kes kinda viskab ja teised liiguvad kaasa.»

Vahteri sõnul on kinnisvarahindajatel palju tööd, sest kodulaenude taotlemine on tuntavalt hoogustunud. «Kodulaenude marginaalid on allapoole tulnud ja konkurents pankade vahel tugevnenud. Piisab ühest pangast, kes kinda viskab ja teised liiguvad kaasa,» kommenteeris Vahter. Tema sõnul on üle pooled praegu sõlmitavatest laenulepingutest siiski olemasoleva kodulaenu refinantseerimised.

Kalleim korter müüdi aprillis pealinnas 1,25 miljoni euroga. Tallinnas tehti aprillis kinnisvaraga 868 ostu-müügitehingut ehk 20 protsenti rohkem kui märtsis. Mullu aprillis tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 873 tehingut.

Tänavu aprillis oli Tallinna kinnisvaratehingute koguväärtus ligikaudu 143 miljonit eurot ehk 23 protsendi võrra enam kui märtsis, kuid eelmise aasta aprilliga võrreldes oli 16-prontsendiline langus.

Aprillis müüdi Tallinnas 22 hoonestatud elamumaa kinnistut ehk kaks vähem kui märtsis.

Tagasi üles