Analüütik: USA pensionifondid ostavad kuni 400 miljardi väärtuses aktsiaid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
New Yorgi börsi hoone esine tänav Wall Streetil.
New Yorgi börsi hoone esine tänav Wall Streetil. Foto: Vanessa Carvalho/ZUMAPRESS.com

USA ühe suurem panga JP Morgani analüütikud prognoosivad, et USA pensionifondid võivad järgneva kahe kvartali jooksul osta umbes 400 miljardi dollari väärtuses aktsiaid, mis peaks toetama koroonaviiruse pandeemiast räsitud aktsiaturge.

Nendel nädalatel, mil varahindade kõikumine on väga suur, on mõned fondi lükanud oma portfellide ümberbalansseerimise edasi.

«Me siiski usume, et USA pensionifondid lõpptulemusena balansseerivad ühe kuni kahe kvartali jooksul,» kirjutas suurpanga strateeg Nikolaos Panigirtzoglou klientidele.

Panga sõnul on 400 miljardi dollari väärtuses aktsiate ostmine konservatiivne hinnang. 2009. aasta esimeses kvartalis ostsid USA pensionifondid eelmise finantskriisi tipus 200 miljardi dollari väärtuses aktsiaid, mis tänases väärtuses vastab 600 miljardile dollarile täna.

Möödunud finantskriisi ajal oli aktsiaturgude madalseis  2009. aasta 9. märtsil, mil saavutasid oma põhja peaaegu kõikide riikide aktsiaindeksid ja suurema osa aktsiate hindadest, pärast mida hakkasid börsid kiiresti taastuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles