Wallenbergid said veel tükikese Eesti ettevõtlusest

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Fortum Termesti ostnud EQT on paari­saja töötajaga erakapitalifirma, mille aktsiakapital on 18 miljardit eurot, mis võrdub umbes 1,3ga Eesti sisemajanduse kogutoodangust.

Tegemist on Rootsi töösturite perekonnale Wallenbergidele kuluva impeeriumi ühe osaga. Oma 14 tegutsemisaasta jooksul on ettevõte investeerinud (loe: ostnud) 98 ettevõtet, millest 50 on juba edasi müüdud.

Praegu on ettevõttel kümme aktiivset fondi, 2008. aastal loodud fondi EQT Infrastructure maht on 1,2 miljardit eurot. Tõenäoliselt ei jää ka Fortum Termest EQT-le ning see müüakse varem või hiljem kellelegi edasi.

Eestis kuulub ettevõttele veel aktsiafondi EQT V koosseisus Scandicu hotelliketi kaudu Palace ja Pärnu Rannahotell.

EQT asutas Rootsi investeerimisfirma Investor AB, mille aktsiatest kuulub Wallenbergide perekonnale 22,3 ja häältest 48 protsenti.

Wallenbergid on üles ehitanud Euroopa suurima ühele perekonnale kuuluva äriimpeeriumi, mis ainuüksi Rootsis kontrollib kaudselt umbes kolmandikku sisemajanduse kogutoodangust.

Investori rahaliselt kolme suurema investeeringu hulgas on SEB ja ABB. Investor AB-le kuulub 20,8 protsenti SEB ja 7,3 ABB aktsiatest. Osalused on ka näiteks Electroluxis,  Ericssonis, Husqvarnas jne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles