Laupäeva öösel langeb elektri hind peaaegu nulli (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleenergia
Tuuleenergia Foto: Karli Saul / Karli Saul/Scanpix

Elektri hind on elektribörsi NordPool Spot Eesti piirkonnas laupäeval alates keskööst kuni kella seitsmeni hommikul 2,4 kuni 3,52 eurot megavatt-tundi ehk 0,24 kuni 0,35 senti kilovatt-tund.

Tegemist peaks olema ühe madalama elektri hinnaga alates 2013. aasta algusest, mil elektri hind sõltub börsihinnast. Postimehe andmetel on ajaloo madalaim Eesti piirkonna elektri börsihind 1,95 eurot megavatt-tundi ehk 0,195 senti kilovatt-tundi.

Ka hommikul kella seitsmest kaheksani on elektri hind ebatavalielt odav - 16,43 eurot megavatt- tundi ehk 1,64 senti kilovatt-tund.

BNS kirjutas, et erakordselt madala hinna põhjuseks on ilmselt suure tuuleenergia toodangu tõttu.

Ka Tehnikaülikooli inseneriteaduskonna energiamajanduse ekspert Hannes Agabusi arvates on põhjuseks tuul, mida toodeti rohkem kui oli varasemaid pakkumisi.

«Meie piirkonnas annab tooni eriti Leedu, kus Klaipeda- Silute tuuleparkide piirkonnas on oodata õhtuks samuti tugevamaid tuuleiile, kui prognoositi. Ülekandevõimuste piiranguid Taani ja Saksamaal vahel hetkel ei täheldanud,» selgitas Agabus. «Tegemist on klassikalise juhtumiga, kus pakkumine ületab antud kauplemistunnil nõudlust (tasakaal). Ehk siis täna hilisõhtul on süsteemi väikese tarbimise juures oodata turule suuremahulisemat tuuleparkidest toodetud elektrienergiat, mida siis kajastab otseselt tugevalt madalam tunnihind,» lisas ta.

Homne keskmine elektri hind on 21,96 eurot megavatt-tundi 2,2 senti kilovatt-tund, mis on 41 protsenti tänasest hinnast odavam.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles