Venemaalaste ostuhuvi tühjendas pankade valuutareservi

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutakursid Moskvas täna
Valuutakursid Moskvas täna Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa elanikud hakkas aastavahetuse eel aktiivselt USA dollareid ja eurosid kokku ostma.


Mida lähemale tuleb uus aasta, seda sagedamini näevad inimesed valuutavahetuspunktidel silti «valuutat pole», vahendab

RIA Novosti

.



Kuigi paljud pangad müüvad valuutat kursiga, mis märkimisväärselt ületab ametlikku.



Absoluutse rekordi tegi Jekaterinburgis asuv Uurali Rekonstruktsiooni ja Arengu Pank, kus eurot müüdi 48 rublaga. Reaalselt polnud aga ka sealt võimalik ühisraha selle kursiga osta, kuna raha lihtsalt polnud.

Euro ostukurss oli pangas samas 39 RUB/EUR.

Valuutat on kokku ostnud ka Novosibirski elanikud. RIA Novosti uuris välja, et sealsetes pankades on otsa saanud Euroopa ühisraha euro. Suuri raskusi on ka dollareid omavate valuutavahetuspunktide leidmisega.

Peaaegu kõikide pankade esindajad kinnitasid, et inimesed ostavad rohkesti valuutat kokku. Suuri järjekordi polnud, kuid dollareid ja eurosid polnud päeva teisel poolel enam peaaegu üldse võimalik saada.

Pangad seostavad valuuta ümber puhkenud kiremöllu pühade-eelsete päevadega, kuna paljud kavatsevad sõita pühadeks välismaale.

Ka on ostuhuvi taga viimastel päevadel toimunud dollari ja eriti euro järsk kallinemine.

Ka Peterburis nappis valuutat. Seda kinnitasid RIA Novostile Ida-Euroopa Finantskorporatsiooni (VEFK), Baltinvestbanki, Vene Kapitali, Binbanki, Sberbanki ja Vneštorgbanki esindajad.

Kommertspanga VEFK valuutade müügi- ja ostukursid olid vastavalt 44,84/41,41 RUB/EUR ja 32,74/29,01 RUB/USD.

Doni äärses Rostovis täheldati samuti huvi äkilist suurenemist dollari ja euro vastu. Ami-banki esindaja rääkis, et kogu valuuta osteti hommikul ära ja enne pühade lõpu nad sularaha juurde ei saa.

Reaalselt võib pank saada sulavaluutat alles alates 15. jaanuarist 2009.

Ami-bankis müüdi eurot 42 rublaga ja dollarit 29,60 rublaga.

Moskva Panga esindusest Doni äärses Rostovis kommenteeriti, et valuutat osteti aktiivselt, kuid ilma fanatismita.

Vladivostokis pankadest öeldi RIA Novostile, et ažiotaaži pole. Suurt huvi USA dollarite vastu oli märgata eelmisel nädalal, kuid seda peeti tavaliseks pühade-eelseks ostuhuviks.

RIA Novosti meenutab, et Moskva Pankadevahelisel Valuutabörsil (MICEX) kaubeldi dollariga 29,67 rubla ja euroga 41,91 rubla tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles