Tesla nõukogu arutab börsilt lahkumist

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Tesla nõukogu teatas, et kaalub tegevjuhi Elon Muski ettepanekut muuta autotootja privaatselt kaubeldavaks ettevõtteks.

Nõukogu teate järgi kohtusid nad möödunud nädalal «mitu korda», et arutada privaatseks minekut ja kuidas see võiks edendada Tesla eesmärke pikemas perspektiivis. Musk säutsus teisipäeval Twitteris, et võiks pakkuda aktsionääridele 420 dollarit aktsia kohta, tuues ettevõtte väärtuse sellisel juhul ligemale 70 miljardi dollarini.

Lühikese teate väljastasid kuus nõukogu liiget üheksast ja nende hulka ei kuulunud ei Musk ega tema vend Kimbal. Kuue nõukogu liikme sõnul on siiani arutatud peamiselt börsilt lahkumise finantseerimist.

Enne kui Tesla aktsiatega kauplemine teisipäeval katkestati, tõusis selle hind järsult 368 dollarini. Kauplemine läks hiljem siiski edasi ning kolmapäevase kauplemispäeva lõpuks oli Tesla aktsia väärtus saavutanud rekordilise hinna - 385 dollarit.

Musk saaktis Tesla töötajatele laiali ka kirja, milles põhjendas börsilt lahkumise soovi. «Avalikult kaubeldava ettevõttena oleme tugevalt mõjutatud aktsiahinna pidevast kõikumisest, mis on lihtsalt segav,» rääkis ettevõtte tegevjuht kirjas. «Avalikult kaubeldavana oleme ka tugevalt sõltuvad kvartalipõhistest majandustulemustest, mis sunnib ettevõtet keskenduma lühiajalistele eesmärkidele.»

Musk omab praeguse seisuga Teslast 20 protsenti ja privaatseks minekuga ei kavatse ta vähemalt enda sõnul oma osalust suurendada. Pigem tahaks ta, et praegused investorid hoiaks oma aktsiaid edasi.

Hetkel on küsitav, kust võtab Musk sellise raha, et ettevõte privaatseks viia, sest Tesla pole endiselt kasumit teeninud. Negatiivse rahavoolu puhul laenu võtmine oleks aga veelgi küsitavam otsus.

Allikas: BBC

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles