Jobs ajas turunduses traditsioonilist joont

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple logo
Apple logo Foto: SCANPIX

Kuigi Steve Jobs tegi uuendusi arvutite ja meedia vallas, eelistas ta oma kaubamärki reklaamida pigem traditsioonilistes kanalites.

Paljud püüavad kopeerida Jobsi tootedisaini ja innovaatilisust, samas jäetakse tihti tema vana kooli turundus kahe silma vahele. Sel ajal, kui lõviosa turundajad peavad kiivalt silmas sotsiaalmeedias toimuvat, hoidis Jobs, kelle eesmärk oli tarbijateni tuua killuke tulevikku, turunduses ranget joont, vahendab Advertising Age.

Apple kaasasutaja Steve Wozniak on öelnud, et turundus oli Jobsi tugevaim külg. Eelmisel aastal kulutas Apple reklaamile ligikaudu 420 miljonit dollarit, lõviosa sellest kulus reklaamile teles, trükimeedias, reklaamtahvlitel. Apple kulutused reklaamile digitaalmeedias olid summast alla 10 protsendi.

Firma, kes ponnistas, et kõik inimese saaksid igal ajal igal pool veebi, ei pidanud interneti kuigi oluliseks reklaamikanaliks.

Jobsi täielik kontroll turunduse üle on vastuolus turunduse uue käibetõega, mille kohaselt saavad tarbijad Facebookis või Twitteris ise rääkida oma lugusid seoses kaubamärgiga. Apple eiras nii Twitterit kui Facebooki, alles hiljuti sai firma oma YouTube kanali, kuid ka seal ei ole võimalik videoid kommenteerida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles